Zorgverzekeringen en podologie

Bij mij in de praktijk krijg ik vaak de vraag of een podologisch onderzoek of steunzool wordt vergoed door de zorgverzekering. Ook is er soms onduidelijkheid over het eigen risico. Hoe zit het nou precies met al die zorgverzekeringen?

Basiszorgverzekering

In Nederland zijn we verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. De basiszorgverzekering is de verzekering die de regering heeft samengesteld. Het is een verplichte verzekering en het dekt zoals de naam al zegt de kosten van de medische hulp waar iedereen recht op heeft.

Deze basiszorgverzekering is er in meerdere smaken.

1. Restitutiepolis

U heeft met een restitutiepolis de vrije keuze bij welke zorgverlener u zorg afneemt. De rekening zal echter niet rechtstreeks naar de verzekeraar worden gestuurd. U dient deze rekening eerst zelf voor te schieten en later te declareren bij uw verzekeraar.

2. Naturapolis

Dit is een polis waarbij u zorg kunt krijgen bij zorgverleners waar uw verzekeraar een contract mee heeft. De rekening voor deze zorg wordt rechtstreeks naar uw verzekeraar gestuurd, zodat u geen gedoe heeft met facturen en declaraties.

3. Budgetpolis

Een aantal grote zorgverzekeraars biedt een selectiefpolis, ook wel budgetpolis genoemd, aan deze polis is de premie over het algemeen het laagst, maar is het aantal zorgverleners voor planbare zorg beperkter. Soms gaat het om een beperkt aantal behandelingen bij een beperkt aantal ziekenhuizen. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je in het geval van planbare zorg bijbetalen. Het percentage is in veel gevallen veel hoger dan bij een naturapolis. Soms ligt dit op 50 procent. Kijk dus goed altijd goed naar de gecontracteerd zorgverleners en naar de voorwaarden.

Eigen risico

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. De overheid stelt de hoogte hiervan vast. U kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico.

Verplicht eigen risico 2018

Het verplicht eigen risico voor 2018 is € 385. Dit betekent dat u de eerste € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen, zelf moet betalen.

Aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars weten dat podologie werkt daarom wordt podologie vergoed uit de aanvullende verzekering, maar wat is nou een aanvullende verzekering?

In Nederland is alleen de basisverzekering wettelijk verplicht. Maar de basisverzekering vergoedt niet alle kosten voor podologie. Om je extra te verzekeren, kun je naast de basisverzekering een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Meestal kun je bij een verzekeraar uit verschillende aanvullende zorgverzekeringen kiezen, afhankelijk van je zorgbehoefte.

Check uw zorgverzekering

Om te kijken hoeveel podologie wordt vergoed in uw aanvullend pakket, kunt gebruik maken van onze zorgverzekeringschecker. Vaak dienen wij uw zorgnota in en wordt alles vergoed of u moet een klein gedeelte zelf betalen. Kijk goed naar uw zorgverzekeringspakket, dat scheelt u in de portemonnee!

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker