Blaren (meer dan 4000 blaren!), pijnlijke voeten en gewrichten

Dit jaar zijn er meer dan 4000 wandelaars met blaren behandeld, meer dan ooit! Is daar een verklaring voor? En wat kun je eraan doen als je ze eenmaal hebt en wat is verstandig na de Nijmeegse Vierdaagse? Rust nemen of juist niet?

Blaren voorkomen

Veel mensen raden aan om katoenen sokken te dragen, maar katoen houdt vocht vast op de huid, wat een kwetsbare huid veroorzaakt. Daarom raden we aan om specialistische synthetische ondersokken te dragen, met daaroverheen dunne, fijne wollen wandelsokken, omdat wol het vocht ook niet vasthoudt. Dit zorgt voor een absorberende binnenzool van de schoen en zorgt voor een 'ademende schoen', bijvoorbeeld van leer.

Blaren behandelen

Wat betreft blaren, is het belangrijk om ze niet open te prikken, omdat dit het risico op infectie vergroot. Gebruik een (hydrocolloïde) blarenpleister om de blaar te beschermen. Het is ook belangrijk om wrijving te voorkomen.

  • Een hydrocolloïde blarenpleister (zoals 'Compeed') absorbeert overtollig vocht en vormt een beschermend kussentje, waardoor de pijn onmiddellijk wordt verlicht en de omstandigheden voor de genezing van blaren optimaal zijn.
  • NSAID-zalf, zoals Diclofenac van Voltaren, is een ontstekingsremmende gel die pijn stilt en ontstekingen remt. Breng de gel naar behoefte 2 tot 4 keer per dag aan. Masseer zachtjes in op het pijnlijke huiddeel. Smeer het niet op een beschadigde huid of een open blaar, maar je kunt er wel omheen gel aanbrengen.

Blarenpleister verwijderen

Als de blaar uit zichzelf barst, verwijder dan de dode huid niet. Was het gebied voorzichtig met water en zeep en bedek de blaar met een speciale blarenpleister zoals COMPEED® om de wond schoon te houden.

Een veelgemaakte fout is om de pleister 's nachts af te doen om lucht bij de blaar te laten. Blaren genezen sneller in een vochtige omgeving, dus laat de pleister bedekt blijven. De pleister moet blijven zitten tot hij vanzelf begint af te vallen - dit is een teken dat de blaar is genezen.

Omgaan met infectie

Ga naar de dokter als je typische symptomen van een infectie ervaart, zoals pijn, zwelling, roodheid, warmte, rode strepen die van de blaar weglopen, of etter die uit de blaar komt.

Wondverzorging

Schoonmaken: spoel de wond onder zacht stromend lauw water. Haal vuil of splinters weg met een gesteriliseerde pincet. Door het bloeden spoelt het vuil uit de wond. Wacht met ontsmetten tot een eventuele bloeding is gestopt. Ontsmetting van de open blaar:

  • Ontsmet een open blaar (wond) met chloorhexidine-oplossing of povidonjodium-oplossing. Laat de wond even drogen.

Pijn- en jeukstillende middelen

  • Lidocaïne-levomenthol gel FNA werkt tegen pijn en jeuk. Maar je kunt dit beter niet gebruiken als de huid beschadigd is (pijnlijk). Menthol werkt verkoelend en jeukstillend, lidocaïne werkt plaatselijk verdovend. Breng de gel 1 tot 2 keer per dag dun aan, zo nodig vaker. Mogelijke bijwerking: huidirritatie. Niet gebruiken bij kinderen tot 2 jaar en niet op en rond de tepels bij borstvoeding.
  • Pramocaïne met zinkoxide crème werkt ook tegen jeuk en pijn. Maar je kunt dit beter niet gebruiken als de huid beschadigd is (pijnlijk). Zinkoxide werkt verkoelend en verzachtend, pramocaïne werkt plaatselijk verdovend. Breng de crème 1-2 keer per dag dun aan. Mogelijke bijwerkingen: allergie en huidirritatie. Niet gebruiken op en rond de tepels bij borstvoeding.

Pijnlijke of stijve voeten na de Nijmeegse Vierdaagse

Na zo'n forse inspanning als de Nijmeegse Vierdaagse produceren de gewrichten in de voet meer vocht. Dit brengt de gewrichtskapsels op spanning en je voet voelt stijf aan. Er is dan vaak ook nachtpijn. Zolang de voet niet opgezwollen is, kun je als volgt handelen:

  1. Rust: Het is belangrijk om voldoende rust te nemen na intensieve inspanningen. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en te genezen.
  2. Actief herstel (hersteltraining): Naast rust is het ook belangrijk om actief te blijven tijdens het herstelproces. Doe lichte oefeningen, zoals wandelen of fietsen, om de bloedcirculatie te bevorderen en de spieren los te maken.
  3. Stretching: Voer stretch-oefeningen uit om de spieren te laten herstellen en de flexibiliteit te verbeteren. Dit kan spierpijn en stijfheid verminderen.
  4. Voeding: Eet goed en krijg voldoende voedingsstoffen binnen om het herstelproces te ondersteunen. Kies voor voedingsmiddelen rijk aan eiwitten, zoals mager vlees, vis, eieren en zuivelproducten.
  5. Hydratatie: Blijf goed gehydrateerd. Drink voldoende water om vochtretentie te verminderen en afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.
  6. Advies inwinnen: Raadpleeg een professional, zoals een sportarts of fysiotherapeut, voor een gepersonaliseerd herstelplan dat past bij jouw specifieke behoeften en doelen.

Voet is gezwollen, wat nu?

Plaatselijke zwelling (bult)

Als de zwelling plaatselijk is en maar op één voet, met samengaande stekende pijn, zou er een vermoeidheidsbreukje kunnen zijn ontstaan in een middenvoetsbeentje. Mensen met osteoporose lopen hier meer risico op dan anderen.

Een vermoeidheidsbreuk in een middenvoetsbeentje kan erg pijnlijk zijn en vereist meestal rust en tijd om te genezen. Verminder de belasting op het geblesseerde gebied en vermijd activiteiten die de pijn verergeren. IJs aanbrengen op het gebied kan zwelling verminderen. Raadpleeg een arts voor een juiste diagnose en behandeling van de blessure.

Hele voet is gezwollen

Na het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse kunnen de voeten in zijn geheel gezwollen zijn. Hier zijn enkele adviezen om de zwelling te verminderen:

  1. Rust en 'elevatie' (hoog leggen): Leg je voeten omhoog en geef ze rust. Dit helpt de bloedcirculatie te verbeteren en de zwelling te verminderen. Probeer je voeten hoger te leggen dan je hartniveau.
  2. IJsbehandeling: Breng gedurende 15-20 minuten een bevroren "cold-pack" aan op de gezwollen voet(en). Dit kan helpen om zwelling te verminderen en pijn te verlichten. Wikkel het ijs in een handdoek om bevriezing van de huid te voorkomen.
  3. Compressie: Draag compressiekousen om zwelling te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
  4. Voetmassage: Masseer je voeten voorzichtig om de bloedcirculatie te stimuleren en vocht af te voeren. Dit kan helpen om zwelling te verminderen.
  5. Hydratatie: Blijf goed gehydrateerd. Drink voldoende water om vochtretentie te verminderen. Door het verminderen van zoutinname en door je benen te bewegen, kun je helpen om het vocht in je voeten te verminderen en daarmee de zwelling te verminderen.
  6. Vermijd langdurig staan of zitten: Probeer langdurig staan of zitten te vermijden, omdat dit de zwelling kan verergeren. Beweeg regelmatig om de bloedcirculatie te stimuleren.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit algemene adviezen zijn en het is altijd raadzaam om een (para)medische professional te raadplegen voor specifiek advies, vooral als de zwelling aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen.

Vind een praktijk

Heeft u ernstige voetklachten opgelopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse? Neem contact op met onze registerpodologen of podotherapeuten. Wij helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Robert Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker