Alles over een verzwikte enkel

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen voet en onderbeen. De enkelbanden (ligamenten), gewrichtskapsel en pezen houden de voet en onderbeen bij elkaar en geven stevigheid aan het enkelgewricht.

Niet elke verzwikte enkel is overigens een verstuikte enkel. Een verzwikking is puur het omklappen van de voet. Vaak vangen de spieren dat moeiteloos op en heb je er geen last van. Pas als de spieren het niet kunnen opvangen en de banden overrekt raken en scheuren, is het een verstuiking.

Hoe ontstaat een verzwikte enkel?

Iedereen, van topsporter tot de meest inactieve persoon, kan een enkelblessure oplopen. Het gebeurt vaak op een onbewaakt moment. Sommige activiteiten geven meer kans op een verzwikking met name bij contactsporten, indoorsporten, of lopen op een oneffen ondergrond.

De voet zwikt meestal naar buiten om, we noemen dit ook wel een inversietrauma.

Wat zijn de klachten van een verzwikte enkel?

De klachten variëren afhankelijk van de ernst van de verstuiking. De enkel doet pijn en begint meestal na een paar uur behoorlijk te zwellen. Steunen is vaak niet meer mogelijk. Door het overrekken kunnen er ook kleine scheurtjes ontstaan. Soms scheurt de hele enkelband, daarbij gaan er bloedvaatjes stuk wat ervoor zorgt dat de enkel dik en blauw wordt.

Wat is de behandeling van een verzwikte enkel?

Het is belangrijk om zwelling zoveel mogelijk te voorkomen. De volgende maatregelen dienen in acht genomen te worden bij een verzwikking/verstuiking.

  • Ontzie de enkel en probeer er zo weinig mogelijk op te staan
  • Koel de enkel minstens 15 minuten (ijspakking)
  • Na het koelen geeft een drukverband de enkel steun en tegendruk tegen de zwelling
  • Omhoog leggen van de enkel vermindert de zwelling

Voorkom een enkelverzwikking

Een (register) podoloog of podotherapeut kan zorgen voor meer stabiliteit van de enkel na genezing van het inversietrauma en dus zorgen dat u minder snel de enkel verzwikt. Dit kan met de volgende behandelingen:

  • Corrigerende/stabiliserende zolen
  • Schoenadvies
  • Stabiliteit oefeningen

Heeft u nog klachten na een verstuiking/verzwikking. Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker