Die vervelende grote teen

De voet is een technisch wonder: 28 botten, 33 gewrichten en meer dan 100 pezen, ligamenten en spieren die uw lichaam uw leven lang ondersteunen. In plaats van onze onderdanen te koesteren, maken velen van ons het werk nog moeilijker voor hun voeten.. We kennen allemaal wel de meest belangrijke oorzaken voor voetklachten, zoals slecht passende schoenen en hoge hakken. Maar wist u dat overgewicht ook een belangrijke aanleiding is voor pijnlijke voeten? Een wetenschappelijk onderzoek bij mensen die aanzienlijk gewicht verloren wees uit dat hun voetpijnklachten met 83% daalden.

Een stijve grote teen, wat kan dat betekenen?

Slijtage in het grote teengewricht

Hoewel deskundigen niet weten hoeveel mensen artrose van de grote teen hebben, zijn ze het er mee eens dat het meer voorkomt als we de 50 zijn gepasseerd. Omdat de grote teen je bij elke stap vooruit duwt, kan er slijtage optreden in het grote teengewricht.

Stijve grote teen

Als het kraakbeen beschadigd raakt of langzaam verdwijnt kan de beweging in het grote teengewricht verminderen (een zogenaamde hallux limitus) of zelfs volledig blokkeren (hallux rigidus). Sommige mensen ontwikkelen ook een overgroei van bot, of een botspoor, bovenop de gewrichten - niet te verwarren met een bunion als gevolg van een hallux valgus (vergroeiing van de grote teen naar binnen over de andere tenen).

Verkorte buigspier van de grote teen

Een andere belangrijke oorzaak van bewegingsbeperking in de grote teen is een verkorte buigspier van de grote teen. Het kan zijn dat de pees van deze spier niet soepel door de tunnel glijd bij het passeren van de enkel. Dit betekent een obstructie in de bewegingsvrijheid van de pees waardoor bij belasting van de voet de grote teen niet voldoende mee beweegt.

Wat zijn de behandelmogelijheden?

U kunt vaak met een goed schoenadvies of een aanpassing (zoolversteviging) aan de schoen veel pijnklachten voorkomen of verhelpen.

Oefeningen

In een vroeg stadium kunnen bepaalde oefeningen helpen om het bereik van de bewegingen in het grote teengewricht te verbeteren. Bijvoorbeeld:

  1. Leg een handdoek op de vloer en zet uw voet erop
  2. Gebruik uw tenen om de stof naar de hiel te halen
  3. Herhaal dit 5 keer
  4. Doe dit 3 keer per week tot de symptomen dalen

Oefeningen om de klachten van een hallux rigidus te verminderen

In deze video tonen we u de oefeningen om de klachten van de hallux rigidus te verminderen. Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Wilt u meer tips en/of advies over bepaalde oefeningen of behandelingen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Huub Linssen. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker