U heeft al enige tijd last van uw voeten en heeft een afspraak staan bij uw podoloog

Meestal zie ik in mijn praktijk dat de nette, nieuwe schoenen aangedaan worden. Dat is jammer want ik zou zo graag de schoenen willen zien waar u het beste op loopt. Aan het slijtpatroon kunnen we vaak zien hoe u loopt. En neem de schoenen mee waar de pijn meer aanwezig is. En vergeet ook niet uw eventuele sport of werkschoenen mee te nemen.

Tijdens het eerste gesprek (anamnese) worden er vragen gesteld waarop soms lastig gelijk goed een antwoord op te geven is. Schrijf de klacht van te voren op een briefje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Hoe lang is de klacht al aanwezig?
  • Is het stekend, brandend, scherp, dof, constant, of intermitterend?
  • Waar zit de pijn en geeft het uitstraling? Teken het met een pen af op de voet als het niet altijd aanwezig is.
  • Wanneer doet het pijn of wordt de pijn erger met veel lopen?
  • Wordt het dik op het einde van de dag of heeft u ook andere klachten, pijn in de knie, heupen of rug?
  • Beoefent u een sport?
  • Draagt u tijdens het werk veiligheidsschoenen?

Medische geschiedenis

Informeer ons over uw algemene gezondheid. Het is belangrijk voor ons om te weten of u lijdt aan diabetes mellitus, perifere vaataandoeningen , reumatoïde artritis en neurologische problemen. Heeft u chemotherapie (lees ook onze blog 'voetklachten door chemotherapie') gehad of ben u nog in behandeling? Heeft u operaties en therapieën in het verleden gehad of nog in de planning? Heeft u een allergie voor bijvoorbeeld materialen of lijm die we gebruiken voor de eventuele steunzolen of ortheses?

Hulpvraag

Wat is uw verwachtingspatroon? Zorg dat u duidelijk maakt wat u van de podoloog verwacht. Bijvoorbeeld weer een klein stukje kunnen wandelen met uw hond of mee kunnen doen aan de wandelvierdaagse. Leg duidelijk uit wat het probleem is in uw voet en wat een podoloog dan eventueel voor u kan betekenen. Maak samen met uw podoloog een plan om het resultaat zo goed mogelijk te laten worden.

Informatie van de podoloog onthouden

Als u denkt dat u informatie niet goed zelf kunt geven, of juist niet goed kunt onthouden, dan kunt u natuurlijk altijd iemand meenemen. Twee mensen kunnen meer uitleggen en meer onthouden. Vraag aan de podoloog of u het gesprek mag opnemen, dan kunt u het thuis rustig na luisteren.

Informatie bronnen

Vraag om een folder over uw klacht, deze kunt u dan thuis weer rustig nalezen. Bij Podozorg hebben we folders waar duidelijk in staat wat u heeft en wat u er zelf aan kunt doen of raadpleeg onze klachtenwijzer.

Klachtenwijzer van Podozorg

Als u weer thuis bent en het was toch niet helemaal duidelijk, schrijf het dan op een briefje en vraag het op uw tweede afspraak.

De therapie

Wanneer u een therapie zool of orthese hebt gekregen is het belangrijk dat u weet wanneer u de steunzolen moet dragen en hoe u de zolen moet onderhouden. Bij levering van uw zolen krijgt u van Podozorg hier informatie over.

Het is ook verstandig om na een jaar uw steunzolen of andere hulpmiddelen te laten controleren, uw voeten kunnen veranderen . Het is ook mogelijk dat de klacht is verholpen en u geen steunzolen meer nodig heeft. Of er moeten aanpassingen aan de zolen aangebracht worden.

Niet tevreden over de behandeling? Bespreek het met uw podoloog. Indien u dit niet met uw podoloog overlegt kan het probleem ook niet worden opgelost. Soms is een aanpassing aan de zool noodzakelijk om het verwachte resultaat te kunnen bereiken. Misschien zit uw steunzool in de nieuwe schoenen toch anders of werken de podologische zolen in combinatie hiermee niet goed.

Vind een praktijk

Heeft u al enige tijd last van een voetklachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Angelique Bekkema. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker