Voetklachten voorkomen met fietssteunzolen en schoenaanpassingen

We hebben een aantal patiënten die gevoelloosheid, tintelingen en andere neuropatische symptomen ontwikkelen tijdens het fietsen behandeld. We zijn zeer succesvol geweest in de behandeling van deze problemen met een combinatie van speciale fietssteunzolen en schoen aanpassingen.

Oorzaken van gevoelloze voeten

Onze veronderstelling is dat de neurologische symptomen zich voordoen om twee redenen:

  • Druk van de as van de pedaal direct onder de koppen van de middenvoetsbeentjes leidt tot ontsteking en compressie (te veel druk) van plantaire zenuwen (onder de voeten);
  • Schoenen die te smal zijn om voldoende ruimte te bieden aan zwelling van de voeten tijdens langere ritten.

Behandeling van gevoelloze voeten

Behandeling met steunzolen moet zich richten op het verminderen van de druk onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Fiets schoenen zijn krapper dan loopschoenen, dat maakt een aantal orthopedische aanpassingen, die specifiek zijn voor de fietsschoenen, vaak noodzakelijk.

Fietssteunzolen

Als het gaat om de fietsschoen steunzolen, zijn er een paar belangrijke aanbevelingen:

  • speciale vorm (fietsschoen interieur is anders) qua breedte, maar ook een speciaal gevormde onderzijde van de steunzool
  • drukontlasting onder de koppen van de middenvoetsbeentjes
  • voorvoetsteun
  • harde bodem, zachte bovenkant
  • extra dun onder de tenen

Bij de bespreking van de fietsschoenen, moet er beoordeeld worden of er voldoende ruimte is om de voeten te laten zwellen, ook met de steunzolen in de schoenen. Het is essentieel om druk onder de voorvoet te vermijden om neurologische symptomen te kunnen voorkomen. Wij adviseren om fietsschoenen te kopen na het voltooien van een lange rit of draag een extra paar sokken wanneer u fietsschoenen gaat passen. Daarnaast moet u er op letten dat de fietsschoenen een uitneembare binnenzool hebben. Het is mogelijk dat uw fietsschoenen tijdens de bespreking onvoldoende scoren. In veel gevallen kunnen ze (verder) worden aangepast om te voorkomen dat u nog gevoelloze voeten krijgt en om ervoor te zorgen dat de steunzolen in de schoenen passen.

Vind een praktijk

Heeft u last van gevoelloze voeten tijdens het fietsen? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Robert Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker