Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Maaike

“Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

Gevoelloze voeten tijdens het fietsen

Voetklachten voorkomen met fietssteunzolen en schoenaanpassingen

We hebben een aantal patiënten die gevoelloosheid, tintelingen en andere neuropatische symptomen ontwikkelen tijdens het fietsen behandeld. We zijn zeer succesvol geweest in de behandeling van deze problemen met een combinatie van speciale fietssteunzolen en schoen aanpassingen.

Oorzaken van gevoelloze voeten

Onze veronderstelling is dat de neurologische symptomen zich voordoen om twee redenen:

  • Druk van de as van de pedaal direct onder de koppen van de middenvoetsbeentjes leidt tot ontsteking en compressie (te veel druk) van plantaire zenuwen (onder de voeten);
  • Schoenen die te smal zijn om voldoende ruimte te bieden aan zwelling van de voeten tijdens langere ritten.

Behandeling van gevoelloze voeten

Behandeling met steunzolen moet zich richten op het verminderen van de druk onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Fiets schoenen zijn krapper dan loopschoenen, dat maakt een aantal orthopedische aanpassingen, die specifiek zijn voor de fietsschoenen, vaak noodzakelijk.

Fietssteunzolen

Als het gaat om de fietsschoen steunzolen, zijn er een paar belangrijke aanbevelingen:

  • speciale vorm (fietsschoen interieur is anders) qua breedte, maar ook een speciaal gevormde onderzijde van de steunzool
  • drukontlasting onder de koppen van de middenvoetsbeentjes
  • voorvoetsteun
  • harde bodem, zachte bovenkant
  • extra dun onder de tenen

Bij de bespreking van de fietsschoenen, moet er beoordeeld worden of er voldoende ruimte is om de voeten te laten zwellen, ook met de steunzolen in de schoenen. Het is essentieel om druk onder de voorvoet te vermijden om neurologische symptomen te kunnen voorkomen. Wij adviseren om fietsschoenen te kopen na het voltooien van een lange rit of draag een extra paar sokken wanneer u fietsschoenen gaat passen. Daarnaast moet u er op letten dat de fietsschoenen een uitneembare binnenzool hebben. Het is mogelijk dat uw fietsschoenen tijdens de bespreking onvoldoende scoren. In veel gevallen kunnen ze (verder) worden aangepast om te voorkomen dat u nog gevoelloze voeten krijgt en om ervoor te zorgen dat de steunzolen in de schoenen passen.

Vind een praktijk

Heeft u last van gevoelloze voeten tijdens het fietsen? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.