Hielpijn en gezwollen enkels/voeten

Bij sommige beroepen staat de medewerker de gehele werkdag op zijn voeten. Veelal wordt er gestaan op een harde vloer en is er weinig verplaatsing mogelijk omdat de werkzaamheden slechts op één plaats uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor wordt er feitelijk urenlang stilgestaan. Langdurig staan met weinig beweging kan leiden tot klachten in het gehele lichaam, maar met name in benen en in de voeten. Naast vermoeidheid in de benen en voeten zijn veelgehoorde klachten bij de podoloog hielpijn, gezwollen enkels en/ of voeten.

Oedeem

Langdurig stilstaan heeft een nadelig effect op de terugvoer van bloed uit de benen en voeten richting het hart. Dit komt omdat bij langdurig stilstaan de zogenaamde “spierpomp” niet goed zijn werk meer kan doen. Tijdens het bewegen van het lichaam, zoals bij lopen, kunnen de spieren afwisselend samentrekken en ontspannen. Deze spierbeweging zorgt er voor dat het bloed actief richting het hart gepompt wordt. Indien de spierpomp niet goed zijn werk kan doen, betekend dit niet alleen dat het bloed niet goed teruggevoerd kan worden richting het hart. Maar ook overige vocht wordt niet teruggevoerd. Vanwege de zwaartekracht hoopt dit zich dan op in de enkels en voeten. Hierdoor kan er zwelling ontstaan met het risico op spataderen.

Hielpijn

Een staand beroep veroorzaakt behoorlijk wat overbelasting op de voeten. Tijdens belasting gedurende de dag zakken de voetbogen enigszins door. Door langdurig de voeten eenzijdig te belasten hebben de gewrichten, pezen en ligamenten het zwaar te verduren, waardoor ze overbelast raken. Dit kan onder andere leiden tot een “policeman’s heel”. Hierbij zijn de structuren onder de hiel gekneusd of is er zelfs een overvulde slijmbeurs ontstaan. Hielpijn kan ook ontstaan door irritatie aan de peesplaat onder de voet ofwel plantaire fasciitis.

Wat kan ik zelf veranderen op het werk?

1. Kies geschikte schoenen

Allereerst is het verstandig om te kijken naar de schoenen die gedragen worden tijdens het werk. Omdat de voeten aan het eind van de dag wat groter zijn is het verstandig om deze voetmaat aan te houden bij de aanschaf van schoenen. Indien het werk plaatsvindt op een harde vloer, kies schoenen met dempende zool.

2. Pas de ondergrond aan

Een nieuwe ontwikkeling zijn “anti-vermoeidheids”-matten. Dit zijn speciaal ontworpen matten, welke de spieractiviteit van het lichaam activeren om de belasting op de voeten en benen te verminderen.

3. Beweeg en wissel de werkzaamheden af

Probeer zo veel mogelijk af te wisselen in staan, lopen en zitten. Indien dit niet voldoende is, ga dan stretchen.

Vind een praktijk

Heeft u last van hielklachten bij langdurig staan en bent u benieuwd wat onze Podozorgers voor u kunnen betekenen? Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Lisette de Graauw . Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker