Zes voetverzorgingstips

Onze voeten zijn vaak het ondergeschoven kindje. Wel raar, want elke dag maken we trouw gebruik van onze voeten. Gemiddeld lopen we 8.000 tot 10.000 stappen per dag. Verder berekend lopen we in ons leven vier keer de wereld rond! Daarom is het belangrijk om onze voeten in gezonde conditie te houden, ter voorkoming van pijnlijke problemen.

1. Wassen

Was uw voeten het liefst zonder zeep of gebruik een neutrale zeep om de natuurlijke zuurgraad van uw huid te beschermen. Droog de voeten goed af en vergeet de ruimtes tussen de tenen niet. Dit voorkomt het ontstaan van schimmels.

2. Nagels

Knip uw teennagels recht en niet te kort. Door de hoekjes eraf te knippen of de nagel rond af te knippen, wordt de kans op een ingegroeide nagel vergroot.

3. Voetencrème

Gebruik een verzorgende voetencrème om de huid soepel en in conditie te houden. Zo voorkomt u een uitgedroogde huid, kloofjes en -of andere beschadigingen van de huid.

4. Voetenbad

Verwen uw voeten eens met een voetenbad. Een handwarm voetenbadje met verzorgende badolie of badzout is niet alleen ontspannen maar ook nog eens goed voor de voeten. Ga niet langer dan 10 minuten met uw voeten in een badje. Ook is na een voetbad eelt makkelijker te verwijderen door middel van een puim steen. Als u wondjes aan uw voeten heeft, dan wordt een voeten bad afgeraden.

5. Schoenen

Koop goed passende schoenen. Zo voorkomt u blaren, eelt plekken en/of likdoorns. Wissel de schoenen om de dag af. Zo krijgt de binnenvoering tijd om te drogen. Per dag zweten we namelijk 250 ml vocht uit onze voeten.

6. Voldoende beweging

Voetgymnastiek stimuleert de doorbloeding van uw voeten en zorgt ervoor dat de spieren in onze voeten sterker worden, zodat de zowel de vorm als de functie van de voet optimaal blijven.

Vind een praktijk

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. De meeste problemen aan de voet zijn op te lossen. Uw podoloog kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren. Laat uw voeten controleren door een podoloog als u pijn heeft aan uw voeten. Te veel eelt of pijnlijke knokkels kunnen worden veroorzaakt door een verkeerde stand van de voet. Ondersteunende zolen kunnen in dat geval de oplossing zijn. Een schoenadvies kan al veel betekenen om pijn tijdens het lopen tegen te gaan.

Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Angelique Bekkema. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker