Wat is kramp?

Krampen vinden plaats in een spier. Een spier bestaat uit allemaal vezels die in- en uit elkaar kunnen schuiven. Als de vezels in elkaar schuiven wordt een spier korter en trekt samen, dit is dus aanspannen. Wanneer de vezels uit elkaar schuiven verlengt de spier zich weer. Bij kramp schuiven alle spiervezels in elkaar en ontspannen niet meer.

Hoe ontstaat kramp in de voeten?

Krampen kunnen ontstaan door overbelasting van een spier. Bijvoorbeeld door een voetstandafwijking, waardoor de belasting op voetspieren te hoog is. Of het dragen van ongeschikt (sport)schoeisel. De bloedtoevoer naar spieren kan hierdoor verstoord raken waardoor er een zuurstoftekort in de spieren ontstaat. Ook door het uitoefenen van sport kunnen spieren uitgeput raken en kramp veroorzaken, want door transpireren kan een tekort aan mineralen ontstaan zoals natrium, kalium en magnesium. De balans is dan verstoort door een tekort aan zout of vocht wat krampen kan geven.

Er zijn ook medicijnen die als bijwerking krampen kunnen veroorzaken. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter van uw medicijn.

Hoe kun je kramp in de voet verhelpen?

Wanneer een spier verstijft door kramp wil dat zeggen dat alle vezels van de spier in elkaar geschoven zijn, ofwel aangespannen zijn. Het is zaak om ontspanning te bewerkstelliggen.

Zit de kramp in de tenen, leg dan een handdoek om de tenen en voer langzaam de trekkracht op door aan de uiteinden van de handdoek te trekken. Is de kramp elders in de voet aanwezig, zet de voet dan recht op de grond en breng langzaam het gewicht op de voet met kramp. Let op, wanneer er te snel gerekt wordt zou er een spierscheuring kunnen ontstaan.

Voorkomen van kramp

Draag geschikte schoenen voor het doel waarvoor je ze nodig hebt, sport of algemene verrichtingen. Zorg voor een goede pasvorm en trek de veters niet strakker aan dan nodig is, zodat er geen beknelling kan plaatsvinden. Drink voldoende tijdens het sporten, het liefst een isotone sportdrank. Dit vult na transpiratie de mineralen in je lichaam aan.

Bij veel mensen gaan de voeten in de loop van het leven doorzakken, dit geeft een verhoogde belasting op de voetspieren. In dit geval kunnen ondersteunende zolen een uitkomst bieden.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetkrampen? De (register) podoloog of podotherapeut van Podozorg kan u advies op maat geven om samen naar een optimale oplossing te zoeken. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker