De meest voorkomende niet-traumatische enkelklacht

Een pijnlijke achillespees wordt omschreven als de meest voorkomende niet-traumatische enkelklacht, bijna 1 op de 3 hardlopers krijgt hiermee te maken (1). In de medische wereld wordt de term ‘achillespeestendinopathie’ gebruikt. Tendinopathie is een verzamelterm voor alle varianten van peesaandoeningen.

Pijnlijke achillespees

De oorzaak

Overbelasting wordt vaak gezien als de oorzaak van tendinopathie. Risicofactoren die een rol spelen zijn o.a. de leeftijd, overgewicht, diabetes, de stand van de voet en/of onderbeen en een (snelle) toename van de belasting.

Kenmerkende klachten

Meestal is de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen of het middengedeelte van de pees pijnlijk. Druk uitoefenen op de aanhechting of het knijpen in de pees geeft een pijnklacht. De pijn in de pees wordt doorgaans 1,5 – 7 cm boven het hielbeen aangewezen. Ook blijkt de pees vaak verdikt op deze locatie.

Daarnaast is de pijn belastingafhankelijk, veelal zijn de klachten tijdens het lopen of sporten begonnen, maar later ontstaan er ook klachten na de inspanning. Ochtendstijfheid of startproblemen na rust zijn een kenmerkende kwaal voor peesaandoeningen.

De behandeling en het herstel

Er worden veel verschillende behandelingen aangeboden; rekoefeningen, excentrisch trainen, nachtspalk, therapiezolen, schoenen, NSAID’s, injecties, shockwave therapie etc. Uit meerdere onderzoeken blijkt het excentrisch oefenen de voorkeur te krijgen. Het is een intensieve en langdurige therapie. Professionele begeleiding in het uitvoeren van deze oefeningen en het aanpassen van de belasting (trainingsschema) is aan te bevelen. Het combineren van deze oefeningen met andere therapieën kan een positieve bijdrage leveren.

Maar het behandelen van de achillespees is in de regel niet gemakkelijk. Het herstel van peesweefsel neemt veel tijd in beslag, hierdoor een grote kans op het ontstaan van frustraties voor zowel cliënt als behandelaar. Toch is de prognose over het algemeen goed, de meeste mensen herstellen volledig, echter in een tijdsbestek van 2-8 jaar. (1)

Oefeningen om de achillespees te versterken

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de achillespees sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder u start met oefenen des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kunnen de klachten verergeren.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Heeft u ook last van een pijnlijke achillespees? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

1. Verhagen, A., & Alessie, J. (2014). Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gijsbert Lalkens. Hij is podotherapeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker