Hoe herkent u een hallux rigidus?
De grote teen is niet meer beweeglijk in het gewricht van het eerste middenvoetsbeentje en het eerste teenkootje (of beperkt beweeglijk, maar wordt dan Hallux Limitus genoemd). Vaak zie je een verdikking aan de bovenzijde van het gewricht en kan het er ook rood en gezwollen uitzien.
Deze kenmerken worden vaak veroorzaakt door artrose, dat is overmatige slijtage van het kraakbeen op de gewrichtsvlakken. De kraakbeenstructuur verandert waardoor de beweeglijkheid vermindert of verdwijnt. Naarmate we ouder worden is de kans hierop groter en het komt twee keer zo vaak bij voor vrouwen als bij mannen.
Een hallux rigidus kan ook veroorzaakt worden door:
- Een breuk van de grote teen;
- Jicht en reumatoïde artritis;
- Een hallux valgus operatie;
- Herhaaldelijk kleine schade oplopen binnen het gewricht.
Welke klachten geeft een hallux rigidus?
Tijdens het lopen is het naar omhoog bewegen van de grote teen nodig om de voet te kunnen afrollen. Dit geeft dan ook de meeste klachten bij een hallux rigidus. De botsende gewrichtsranden (aan met name de bovenzijde, met mogelijk botuitstulpingen) doen pijn.
Ook kan er eelt onder de grote teen ontstaan. Door de verhoogde druk gaat men vaak 'om de pijn in de teen heen lopen', dit kan klachten geven elders in de voet of hoger.
De podoloog kan informeren over de mogelijke behandelingen
De behandeling van de podoloog zal erop gericht zijn om de grote teen minder te laten meebewegen, gezien dit de meeste klachten geeft. Voorbeelden van behandelingen bij een hallux rigidus zijn:
- Therapiezolen en schoenen met uitneembare binnenzool zodat er ruimte is voor je zool en teen om af te wikkelen;
- Schoenadvies: kies een model waarbij het neusgedeelte al wat omhoog staat. Het liefst met een stugge schoenzool. Dit beperkt de buiging en de schoen rolt met mate de voet als het ware voor je af. Niet een te hoge hak, maximaal 2,5-3 cm. Dit omdat er dan al buiging in het gewricht nodig is en niets overblijft om af te wikkelen;
- Schoenaanpassing: een afwikkelbalk. Dit is een verdikte buiten/onderzool ter hoogte van de bal van de voet. De schoen rolt voor je voet af. Deze aanpassing is dan wel van belang onder àl je schoenen.
Dit soort hulpmiddelen kunnen u alleen helpen wanneer u er consequent gebruik van maakt. Ook in en om huis!
Oefeningen om de klachten van een hallux rigidus te verminderen
In deze video tonen we u de oefeningen om de klachten van de hallux rigidus te verminderen. Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.
Blijven de klachten aanhouden?
Wanneer pijn of gerelateerde klachten blijven belemmeren zijn er andere behandelmogelijkheden, waaronder:
- Een orthopedische maatschoen;
- Pijnstilling via huisarts en arts;
- Medicijnen;
- Operatief handelen;
Wilt u meer weten over een hallux rigidus? Dan verwijzen wij u graag door naar onze partner voetenenkelklacht.nl.
Vind een praktijk
Heeft u last van een stijve grote teen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.