“Apofysitis Calcanei” bij kinderen

In mijn praktijk komen vaak kinderen met pijnklachten aan de hiel. Twee namen hiervoor zijn; de ziekte van Sever of Apofysitis Calcanei. De pijn komt het meeste voor bij jongens in de leeftijd van 7 tot 15 jaar. Bij meisjes komt het voor in de leeftijd van 8 tot 13 jaar.

Hoe ontstaat pijn aan de groeischijf van de hiel?

Het skelet van kinderen bestaat uit kraakbeen en bot (dit is afhankelijk van de leeftijd). In het hielbeen aan de achterkant zit een groeischijf, vanuit die groeischijf verbeent het hielbeen. Aan het hielbeen zit ook de aanhechting van de achillespees. De groeischijf is bij deze kinderen in groeispurt zeer actief. Zo kunnen er gemakkelijk blessures ontstaan.

Intensief bewegen

Er zijn meerdere oorzaken van pijn aan het hielbeen. Door intensief sporten, rennen en springen word er hard getrokken aan de kuitspieren.

Afwijkende voetstand

Als het hielbeen niet recht onder het onderbeenstaat zoals bij platvoeten of holvoeten, trekt de achillespees scheef aan de groeischijf.

Overgewicht

Overgewicht kan een oorzaak zijn, het hielbeen moet het hele gewicht opvangen.

Verkorte kuitspieren

De kuitspieren kunnen verkort zijn. Dit zie je vaak bij kinderen die voetballen.

Hoe herkent de podoloog pijn aan de groeischijf van de hiel?

De podoloog luistert naar het verhaal van ouders en het kind.

Waar zit de pijn?

Bij onderzoek zit de pijn meestal aan de achterkant van het hielbeen en soms aan de voetzool. De podoloog beoordeelt of er zwelling rondom de hiel zit, beoordeelt de achillespees en kuitspieren, knijpt in het hielbeen en kijkt naar de voetstand.

Welke behandelingen zijn er voor pijn aan de groeischijf van de hiel?

Verminderen van belasting

De behandeling om de pijn te verminderen is in eerste instantie de activiteiten verminderen. Een kind kan best nog spelen en sporten tot aan de pijngrens. Echter door de belasting te verminderen worden de hevigere pijnklachten en de duur van de pijnklachten vermindert.

Therapiezolen

De podoloog kan een therapiezooltje aanmeten die de stand van de voeten corrigeren, eventueel met hielheffing en zacht materiaal in de hiel.

Schoenadvies

Een goed passende schoen is heel belangrijk, het liefst met een verende en schokdempende hak.

Oefeningen

Rekoefeningen om de kuitspieren op te rekken, de fysiotherapeut kan hierbij ook helpen.

Medicijnen

Als de pijn te heftig is en met rust de pijn niet afneemt kan er in overleg met de huisarts, pijnstillers gebruikt worden. Immobilisatie met gisp geeft ook rust.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker