“De PES Plano”

Regelmatig zie ik bezorgde ouders met kinderen die platvoeten hebben. Ouders hebben het beste met hun kind voor en vragen zich af of dit “normaal is”?

Wat is er aan de hand?

Baby’s beginnen wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn, met lopen en hebben O benen. Op vier jarige leeftijd krijgen ze X benen met de daarbij behorende platvoet.

Platvoeten bij kinderen

Ik vertel ouders dat kinderen op 16 jarige leeftijd volgroeid zijn. Tot die tijd zijn de botten van kinderen bezig met een proces van kraakbeen naar volledige verbening. In die periode bepaalt vorm de beweging en beweging de vorm.

In de meeste gevallen wordt tot de 12 jarige leeftijd een controlerend afwachtende houding aangenomen. Dit om het lichaam de kans te geven te corrigeren.

Platvoeten bij kinderen

Er zijn twee type platvoeten

De soepele platvoet

Dit is een voet waarbij, wanneer het kind op de tenen gaat staan en wanneer bij het kind in stand de Hallux (grote teen) in dorsaal flexie(buigen van de teen) wordt getrokken en de mediale voetboog zich opricht.

De stugge of rigide platvoet

Dit is een voet waarbij boven beschreven acties geen oprichting van de mediale voetboog tot gevolg heeft.

Wanneer moet er actie ondernomen worden?

Ingrijpen in dit natuurlijke proces is noodzakelijk wanneer er sprake is van:

  • Aanhoudende pijnklachten in voeten, enkel, knie, heup of rug
  • Vermoeid gevoel in voeten en enkels
  • Extreem slijtpatroon in de schoenen
  • Er sprake is van spierzwakte
  • Er sprake is van instabiliteit in het enkelgewricht
  • Er sprake is van een afwijkende stand van het hielbeen(forse naar binnen kanteling)

Wanneer er sprake is van één van bovengenoemde oorzaken dan wordt er na een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een therapieplan, een paar binnenzolen gemaakt. Dit indien nodig vergezeld van spierversterkende oefeningen.

Vind een Podozorg praktijk

Wanneer u uw zoon of dochter in deze voorbeelden herkend schroom niet en maak een afspraak bij een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker