Tips voor het kiezen van de juiste wandelschoenen

Wandelschoenen kopen? In deze blog vertel ik je waar je op moet letten en geef ik een aantal handige tips. Allereerst moet je er op letten bij welke winkel je binnen stapt. Ga je regelmatig of zelfs intensief wandelen, bespaar dan niet op de kosten bij aanschaf van je wandelschoenen en ga langs bij een speciaalzaak. Het aanbod aan goede merken is groot, dus goed aanvullend advies van een specialist helpt je bij het maken van de juiste keuze. Na het lezen van de ze blog begrijp je waarom.

Tips voor het kiezen van de juiste wandelschoenen

Waar moet je opletten bij het kiezen van de juiste maat?

Uiteraard niet standaard uitgaan van de schoenmaat die je (al jaren) hebt of die van je “gewone” schoenen. Het gebruik en de pasvorm van wandelschoenen zijn totaal anders en je voeten veranderen ook in de loop van de tijd.

Houd bij wandelschoenen in ieder geval een extra lengtetoegift aan van 1 á 1,5 cm tussen het uiteinde van je langste teen en de voorkant van de schoen. Dit meet je door met je duim aan de voorzijde van de schoen te voelen of deze ruimte aanwezig is.

Let op: soms is niet de grote teen, maar juist de tweede teen de langste en neem je die om de toegift te bepalen.

Lukt het niet, bijvoorbeeld door een te harde neus, om de afstand goed in te schatten, veter dan de schoen helemaal los en schuif de voet naar voren tot de tenen de voorzijde van de schoenen raken. Vervolgens kijk je of tussen achterkant van de schoen en hiel een wijsvinger past.

Daarnaast kan je de inlegzool vaak uit de wandelschoen halen (handig bij het dragen van steunzolen) en hier met licht gebogen knieën op gaan staan. Ook nu moet je voldoende ruimte overhouden tot aan het uiteinde van de zool. Hieronder vind je nog twee testjes om de juiste lengtemaat te bepalen:

  • Voet in goed geveterde schoen maximaal laten afwikkelen met lichaamsgewicht op de voorvoet. De tenen mogen de voorzijde van de schoen niet raken.
  • Hellingtest: met goed gesloten schoenen op helling lopen. De tenen mogen de voorzijde van de schoen niet raken.

5 tips voor een optimale pasvorm

Niet alleen de lengte maar ook de pasvorm van de wandelschoen is heel erg belangrijk. Hieronder vind je vijf tips voor het kiezen van een paar goed passende wandelschoenen:

  • Je tenen moeten vrij kunnen bewegen (dansen/ wiebelen), maar je moet ze niet helemaal naar je toe kunnen trekken.
  • Een schoen moet de middenvoet goed omsluiten, maar mag niet knellen.
  • Er mogen geen plooien in het bovenwerk ontstaan bij het aansnoeren van de veters.
  • De afstand tussen de vetergaten moet ongeveer 2 cm (twee vingers breed) zijn.
  • De hielkap (contrefort) moet goed om de hiel sluiten. De hiel moet goed vastgehouden worden door de kromming van de contrefortkap. Dit kan getest worden door de schoen aan te trekken, maar niet te veteren: bij het weglopen moet de schoen aan de hiel blijven hangen.

Waar nog meer op te letten?

Inmiddels heb je al heel wat handvaten om een goede keuze te maken, maar toch zijn we er nog lang niet. Denk ook eens aan de volgende zakken:

  • Welke type wandelschoen past het best bij jouw manier van lopen?
  • Welke type wandelschoen past het best bij jouw soort wandelingen? (denk aan: afstand, duur, tempo, ondergrond, tempratuur etc.)
  • Voor welke materiaal kies je? (denk aan: type leer, goretex, kunststof etc.)
  • Zijn je schoenen goed geveterd; er is meer mogelijk dan je denkt!
  • Draag je de juiste wandelsokken?

Je begrijpt inmiddels wel dat een beetje advies geen overbodige luxe is. En dan nog is het in de praktijk nog maar afwachten hoe je schoenen gaan bevallen. Loop in de winkel in ieder geval een paar goede rondjes en maak gebruik van een eventueel aanwezig testparcours.

Vind een praktijk

Mocht je onverhoopt toch nog klachten hebben, onze Podozorgers denken graag met je mee. Je kan bij onze podologen en podotherapeuten terecht voor een aanvullend (schoen)advies, een gedegen onderzoek van je voeten en bijvoorbeeld een analyse van je looppatroon. Met bijvoorbeeld steunzolen, een teenorthese of bepaalde voetoefeningen kunnen jouw klachten worden opgelost.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker