Wat betekent degeneratie?

Degeneratie betekent een vermindering van de functionaliteit van een cel of weefsel. Het gevolg is dat de cel of het weefsel zijn taak niet meer goed kan uitvoeren en er complicaties kunnen ontstaan.

Door het ouder worden, ondergaan ook onze voeten dit verouderingsproces en vinden er vaak grote veranderingen plaats. Deze veranderingen in de voeten kunnen grote gevolgen hebben voor het hele lichaam: voor de houding, de stand van de knieën, heupen, bekken, rug, schouders en nek.

Consequenties/gevolgen van de degeneratieve voet

Hieronder worden de volgende gevolgen van een oudere voet besproken:

  1. Arthrose;
  2. Insufficientie capiton (vetkussentjes onder de voet);
  3. Pes planus (doorgezakte voet);
  4. Verstoorde bloedcirculatie;
  5. Verminderde propriocepsis;
  6. Instabiliteit.

Belasting van de voet

Een groot deel van de klachten/blessures aan de benen/voeten zijn overbelastingsklachten. Overbelasting ontstaat op het moment dat men meer doet (belasting) dan dat het lichaam aan kan (belastbaarheid).

Door het ouder worden neemt de belastbaarheid van het lichaam af maar men wil nog op hetzelfde niveau functioneren. Dat gaat helaas niet meer. Door geleidelijk de belasting aan te passen aan de belastbaarheid van de voeten, kan men overbelasting voorkomen. Hierdoor kan men langer genieten van de opties die de degeneratieve voeten te bieden hebben.

Behandeling van de degeneratieve voet

De volgende behandelingen kunnen een oplossing bieden bij voetklachten die ontstaan door een oudere voet:

  • Behandelen van de onderliggende ziekte;
  • Belasting/belastbaarheid goed afstemmen;
  • Schoenadvies;
  • Steunzolen;
  • Fysiotherapie/revalidatie training;
  • Injecties;
  • Semi-othopedisch schoeisel (OVAC);
  • Orthopedisch schoeisel.

Vind een praktijk

Laat u goed informeren door de (register) podoloog of podotherapeut bij u in de buurt met als doel behouden van mogelijkheden en reductie van klachten. Goed staan, lopen en bewegen, draagt bij aan een beter leven. Onze Podozorgers helpen u hier graag mee! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker