Wat zijn wintertenen?

Het einde van het jaar nadert en de temperaturen dalen. In koude en vochtige periodes kan dit aanleiding geven tot wintertenen. Wintertenen zijn een echte seizoensgebonden klacht die in de winterperiode om de hoek komt kijken. De medisch benaming hiervan is perniones. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is.

Verondersteld wordt dat bij wintertenen de beschermende vasculaire reactie op kou faalt bij individueel gevoelige personen. Bij een normale reactie van de huidvaten op kou wordt vernauwing van de vaten (vasoconstrictie), gevolgd door verwijding van vaten (vasodilatatie).

Mogelijk speelt vochtige kleding een rol omdat die slechter isoleert. De rol van roken en bètablokkers bij het ontstaan en beloop van wintertenen is nauwelijks onderzocht. Beide veroorzaken vernauwing van de bloedvaten en zouden daarom het ontstaan van perniones kunnen bevorderen. Wel blijkt dat perniones op alle leeftijden kan voorkomen en bij vrouwen vaker dan bij mannen.

Zelf wintertenen verhelpen

Waaraan herkent u wintertenen?

Wintertenen kenmerken zich door het ontstaan van typische huidafwijkingen na blootstelling aan kou. Het klassieke beeld is één of meerdere roodblauwe en/of paarsblauwe, soms licht gezwollen plekken op tenen met jeuk, een branderig gevoel of pijn. Dat gebeurt meestal aan het begin van het koudeseizoen, maar kan ook optreden in koude situaties, denk hierbij bijvoorbeeld aan koelcellen.

Niet precies bekend is hoe snel na de blootstelling aan kou wintertenen ontstaat (enkele uren/een dag). De plekken bevinden zich vaak op de strekzijde van de tenen en komen vaak symmetrisch, bij beide voeten voor. In ernstige gevallen kunnen blaar- en zweervorming optreden en secundaire infectie van de huid.

Wintertenen zijn vrij onschuldig, maar daarom niet minder vervelend. Alleen wanneer het een atypisch beloop heeft of optreedt samen met andere klachten of afwijkingen kan er twijfel ontstaan over het onschuldige karakter.

Wat kun u zelf doen?

Behandelingen zonder medicijnen zijn de belangrijkste maatregelen om wintertenen te voorkomen en om de klachten hiervan te verlichten.

  • Het beste is om blootstelling aan kou te voorkomen, vermijd vochtige kou en voorkom temperatuurwisselingen.
  • Zorg in huis voor een warme omgeving.
  • Warme, goed isolerende schoenen met voldoende ruimte kunnen klachten helpen te voorkomen.
  • Kies warme en goed isolerende sokken, bijvoorbeeld van merinoswol met frotté breiwerk. Deze zijn verkrijgbaar in onder andere wandelsport- en skiwinkels.
  • Zorg ervoor dat sokken en schoenen droog blijven.
  • Wisselbaden kunnen een gunstig effect hebben en stimuleren de bloedsomloop.
  • Blijf vooral in beweging, zodat spieren en lichaam warm blijven.
  • Stop met roken.
  • Gebruik een crème of zalf. Een voorbeeld hiervan is Midalgan Forte of Calendula crème. Midalgan Forte stimuleert de doorbloeding in de huid. Calendula crème heeft een ontstekingsremmende werking. Het gebruik van Calendula zalf zal verlichting geven. De jeuk wordt minder en de huid zal sneller genezen. Let er wel op de zalf of crème niet te gebruiken wanneer er wondjes zijn. Beide zijn verkrijgbaar zonder recept bij apotheek of drogist.

*Bovenstaande adviezen zijn niet evidence-based, maar wel algemeen geaccepteerd.

Vind een praktijk

Ervaart u naast wintertenen ook andere voetklachten, aarzel dan niet om één van onze Podozorgers te bezoeken. Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Melanie Oonk. Zij is (register) podoloog, sportpodoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker