Wat is pijn die niet verklaard kan worden?

Pijn is een heel vervelende klacht, die je leven aardig op zijn kop kan zetten, zeker als die pijn al langer bestaat. Pijn kan een reden zijn om een dokter te bezoeken. Maar ook een dokter kan niet altijd een duidelijke oorzaak voor de pijn vinden.

Wanneer pijn al langere tijd bestaat, en er kan geen lichamelijke oorzaak worden gevonden voor de pijn, wordt dit ook wel onverklaarde chronische pijn of Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) genoemd. ‘Somatisch’ betekent: met betrekking tot het lichaam; een somatisch onvoldoende verklaarde klacht betekent dus dat er geen lichamelijke oorzaak gevonden is die de pijn voldoende verklaart.

Dit artikel gaat over onvoldoende verklaarde klachten aan voet en enkel. In de allermeeste gevallen zijn dit pijnklachten.

Onverklaard of onvoldoende verklaard

Er zijn twee soorten SOLK-patiënten. Bij de eerste groep wordt helemaal geen lichamelijke oorzaak gevonden voor de klachten. Een voorbeeld hiervan zijn de gewrichtsklachten bij fybromyalgie.

Bij de tweede groep wordt wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar de klachten zijn heftiger of duren langer dan normaliter het geval is. Bijvoorbeeld wanneer iemand maanden met krukken blijft lopen na een verstuikte enkel. Er is dan geen goede verklaring te vinden waarom iemand zo lang of zoveel klachten heeft. Ook deze klachten noemen artsen SOLK. Daarom staat in de definitie van SOLK niet ‘somatisch onverklaarde...', maar ‘somatisch onvoldoende verklaarde...'.

Onverklaarde pijn is geen aanstellerij!

Dat er geen medische verklaring wordt gevonden voor de chronische pijnklachten, betekent niet dat de pijn ‘tussen de oren zit’. Onverklaarde pijn is wel degelijk echte pijn. Dankzij uitgebreid onderzoek bij chronische pijnpatiënten door onder andere Marco Loggia (Harvard Medical School) kan pijn zelfs worden ‘gezien’ op hersenscans. Als pijn lang bestaat kunnen de gevoelszenuwen extra gevoelig worden. Er worden steeds meer pijnprikkels naar de hersenen gestuurd. De ervaren pijn wordt hierdoor heviger en duurt langer. Gewone aanraking of een gewone beweging kan al pijn gaan doen. Onverklaarde chronische pijn is een echte pijn en dus heen aanstellerij.


Pijn is zichtbaar in de hersenen. Links: hersenscan van chronische pijnpatiënt, de rode kleur midden in de hersenen laat de pijn zien, rechts: hersenscan van normale hersenactiviteit.

Onvoldoende verklaarde chronische pijn

Pijn die langer dan drie maanden bestaat, wordt chronisch genoemd. Bij sommige mensen bestaat de pijn al jaren. Onvoldoende verklaarde chronische pijn kan, net als chronische pijn waarvan de oorzaak wel bekend is, in sommige periodes veel erger zijn dan in andere periodes.

Hoe vaak komt SOLK voor?

Bijna 30 tot 50% van de klachten waarvoor mensen naar de dokter gaan, kan medisch niet voldoende verklaard worden. Dit geldt zowel in de huisartsenpraktijk als bij de medisch specialist. Gelukkig gaan de meeste van deze klachten binnen een paar weken vanzelf weer over. Volgens recente schattingen is er een half miljoen mensen in Nederland met een ernstiger vorm van SOLK.

Wat is het beloop

Hoe SOLK zich ontwikkelt verschilt erg per persoon, bij een aanzienlijk deel van de mensen verdwijnen de klachten na verloop van tijd weer. Bij 10-30% verergeren de klachten. Naar schatting houdt 20 tot 30% van de patiënten met SOLK langdurig last van deze klachten.

Meer informatie

Oorzaken van onverklaarde pijn

Pijn heeft een functie: het waarschuwt ons lichaam dat er schade is of schade dreigt te ontstaan. Acute pijn is vaak een teken dat er sprake is van een weefselbeschadiging, bijvoorbeeld een botbreuk of een verstuiking.

Lees meer

Klachten van onverklaarde pijn

SOLK-patiënten lijden vaak erg onder hun klachten. Ze voelen zich ongezond en vaak ongerust, hebben een verminderde kwaliteit van leven, ervaren belemmeringen in dagelijks functioneren en hebben een hoog werkverzuim.

Lees meer

Diagnose van onverklaarde pijn

De diagnose SOLK wordt gesteld bij lichamelijke (pijn)klachten die langer dan enkele weken duren en waarvoor ondanks adequaat medisch onderzoek geen ziekteoorzaak wordt gevonden die de klacht voldoende verklaart.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van onverklaarde pijn

De behandeling van onvoldoende verklaarde pijnklachten is afhankelijk van de ernst van de klachten. Helaas zijn er geen geneesmiddelen die de ‘oorzaak’ van de pijn kunnen wegnemen.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker