Praktijkvoorbeeld van Podozorg Hoorn

Een vriendelijke stem klonk uit de hal van de praktijk: “Mag ‘ie binnen staan?”. De podoloog keek enigszins verbaasd. Het ging hier niet om een kinderwagen of een huisdier maar om een fonkelende racefiets. “Ja, ziet u, hij is volledig carbon en op maat gemaakt. Ik durf het risico niet te nemen.”

De patiënt was een atletisch gebouwde man van 45 jaar. Hij gaf aan een vervelende klacht te hebben tijdens het wielrennen. Hij fietst drie keer per week zo’n 100 à 120 km. Na ongeveer 80km krijgt hij branderige voorvoeten. De klacht in de voorvoeten verdwijnt meestal direct na het uitdoen van de schoenen maar soms houdt de branderigheid een avond of een dag aan.

Branderige voorvoeten

Zelfs wielerprofs als Michael Boogerd hadden er last van: branderige voorvoeten. Anders dan in het dagelijks leven is deze klacht niet zo makkelijk op te lossen met steunzolen. Immers, in een wielrenschoen is maar weinig ruimte en de voet is gefixeerd in een zogenaamde statische houding. Er wordt in een wielrenschoen dan ook niet afgewikkeld. Bovendien worden veel wielrenschoen (te) strak aangetrokken.

Toch is er wel iets te doen aan branderige voorvoeten. Een paar tips: koop wielrenschoenen in de juiste maat en leest. Heeft u een bredere voet dan gemiddeld (meer dan 100mm breed) dan bestaan er merken met een bredere leest. Bijvoorbeeld Lake of Bont. Maar ook de juiste lengte is belangrijk. Dit lijkt vanzelfsprekend maar te veel wielrenners zitten met gekrulde tenen in de schoenen. Vraag ernaar bij uw bikefitter of fietswinkel. Het is niet moeilijk voor te stellen dat wanneer een voet in de breedte wordt bekneld, dit ook een negatief effect heeft op andere plaatsen. Ook kan de sluiting een oorzaak zijn. Veters zijn minder goed afstelbaar dan klittenband en een zogenaamde BOA is weer fijner te regelen dan een kliksluiting.

Branderige voorvoeten tijdens wielrennen

De plaats van de klikker

Een belangrijke oorzaak van branderige voorvoeten is de plaats van de klikker of cleat. Dit is het plaatje waarmee men de voet op het pedaal fixeert. Ooit is bedacht (en veel bikfitters doen dat nog steeds) dat het midden van het plaatje moet zitten ter hoogte van het grote teengewricht (de bult naast de grote teen) en dus net iets voor de bal van de voet. Hiervoor is echter geen enkele wetenschappelijke noodzaak. Sterker nog er is nooit onderzoek naar gedaan.

Klikkers naar achteren zetten

Het loont zeker de moeite de positie van de klikker iets (plm 4 mm of meer) naar achteren te verplaatsen. U kunt de ‘oude’ locatie markeren door deze met een watervaste stift te markeren. Wanneer uw schoenen een verplaatsing niet toestaan omdat de schroefdraad bevestigingen te ver naar voren zitten kunt u misschien schoenen lenen die dat wel kunnen.

Branderige voorvoeten tijdens wielrennen

Als het niet helpt?

Wanneer u een goed passende schoen heeft en het verplaatsen van de klikker heeft (weinig) effect dan kan er iets anders aan de hand zijn. Heeft u ook wel eens branderige voorvoeten in het dagelijks leven met lang staan of andere sporten, dan kan er sprake zijn van een zogeheten pathologie in uw voet. Podozorger Will van den Akker schreef daarover deze blog.

Vind een praktijk

Heeft u last van branderige voorvoeten tijdens het wielrennen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bron foto's: bikefit.com

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker