Wat is het compartimentsyndroom?

Het compartimentsyndroom is een blessure bij overbelasting, vaak gezien bij sporten zoals hardlopen, schaatsen en wandelen. Deze wordt vaak verward met shin splints of scheenbeenvliesontsteking.

De spieren van het onderbeen zijn in vier groepen verdeeld, ook wel compartimenten genoemd. Deze spieren worden gescheiden door fascia of een stug omringend vlies: de spierfascie. Door de beperkte ruimte in het compartiment en de spieren die bij het sporten vergroten kan het vlies te strak om de spieren gaan zitten. Wat als klachten geeft:

  • Een gespannen gevoel in de onderbenen
  • Pijn en stijfheid aan de kuiten
  • Krachtverlies in de benen
  • Tintelingen of een dof gevoel ter hoogte van de eerste en tweede teen
  • Door verhoogde druk afknellen van de van de bloedvaten

Oorzaken en gevolgen van het compartimentsyndroom

Er zijn een aantal factoren die het compartimentsyndroom in de hand werken, zoals:

Plotselinge toename van trainingsduur of trainingsintensiteit

Hierdoor verdikken de spieren, waardoor de druk in het compartiment verhoogt. Door deze drukverhoging wordt de doorbloeding belemmerd en kunnen de spieren hun functie niet meer uitoefenen. Door het niet opbouwen van een training kan een belangrijke risicofactor zijn.

Pijn en gespannenheid van het onderbeen

Mensen hebben last van pijn en gespannenheid van het onderbeen die telkens tijdens of direct na inspanning optreedt. De klachten komen vaak voor in beide benen. Tintelingen in het onderbeen de voet en/of de tenen. Vol gevoel in de kuiten en kuitkrampen, soms zelfs in de nacht. Ook een mogelijke oorzaak kan zijn een te strak verband of gips. Of door veel oedeem door vocht.

Risicofactoren van het compartimentsyndroom

Platvoeten of doorgezakte voeten, een verkeerde looptechniek met een uitgesproken haklanding, en trainen op oneffen of uitgesproken zachte/harde ondergrond met een disbalans van de beenspieren zijn risico factoren die het compartimentsyndroom kunnen uitlokken.

Is er een verschil tussen het compartimentsyndroom en shin splints?

Het compartimentsyndroom geeft pijn die ontstaat door druk op de fascia, terwijl het probleem van shin splints zich op het scheenbeenvlies of het vlies tussen kuit en scheenbeen bevindt. Daarnaast is er nog een belangrijk verschil: bij het compartimentsyndroom zal de pijn vaak overgaan na het sporten. Bij shin splints niet.

Behandeling van het compartimentsyndroom

Er zijn verschillende conservatieve mogelijkheden om het compartimentsyndroom te behandelen.

Steunzolen

Is er sprake van een biomechanische afwijking in de voetfunctie dan zal er voor podologische zolen worden gekozen. Bijvoorbeeld bij een doorgezakte voorvoet of platvoet.

Oefeningen

Krachttraining gericht om vooral de been- en heupmusculatuur kan een mogelijke disbalans verbeteren. Bij hypertonie (gespannen) beenmusculatuur kan massage, foam roller, of stretchoefeningen mogelijk een positieve bijdrage leveren. Sommige mensen ervaren een verbetering met compressiekousen. Pas de sportactiviteiten aan door minder lang of intensief te sporten. Training op een andere ondergrond kan mogelijk verbetering geven, evenals het uitvoeren van een warming up en cooling down.

Vind een praktijk

Heeft u klachten van een gespannen gevoel in de onderbenen. Of bovenstaande klachten. Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker