Een nieuwe huidaandoening?

Sinds de uitbraak van het Covid-19 virus is het aantal meldingen van mensen met huidaandoeningen (aan de voeten) toegenomen. In Spanje, Italië en Amerika zijn meerdere gevallen van deze huidaandoeningen gemeld, en sinds kort wordt er ook in Nederland aandacht aan besteed.

Of er werkelijk een relatie bestaat tussen besmetting met het Covid-19 virus en huidaandoeningen is nog niet met zekerheid aangetoond, maar het is goed om hier alert op te zijn.

Jeukende, rode en blauwachtige verkleuringen

De huidaandoeningen komen voornamelijk voor aan de voeten, maar ook huiduitslag op andere delen van het lichaam wordt mogelijk in verband gebracht met een Covid-19 besmetting. De huidaandoeningen kunnen zich uiten in jeukende, rode en blauwachtige verkleuringen, soms met blaasjes die lijken op waterpokken. Er kan ook sprake zijn van een pijnlijk en/of branderig gevoel en/of rode zwelling. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij wintertenen, fenomeen van Raynaud, een allergie, een schimmelinfectie of eczeem.

Bekijk een voorbeeldfoto

Kinderen en jongeren

Opvallend is dat de huidaandoeningen die in verband worden gebracht met een Covid-19 besmetting voornamelijk worden gezien bij kinderen en jongeren, die zelf (nog) geen andere symptomen hebben van Covid-19 maar mogelijk wel drager van het virus zijn.

Oorzaken van deze huidaandoening

Over de oorzaak van de huidaandoeningen is nog geen duidelijkheid, maar er zijn tot nu toe drie mogelijke theorieën. De huidaandoeningen zouden kunnen ontstaan door:

 • Een algemene ontstekingsreactie van het lichaam op het Covid-19 virus
 • Een ontsteking van de wanden van de bloedvaten (vasculitis)
 • Bloedstolsels in de bloedvaten van de huid (bloedstolsels kunnen een complicatie zijn van Covid-19)

Behandeling van deze huidaandoening

De behandeling bestaat vooralsnog alleen uit het bestrijden van de symptomen door de huisarts of dermatoloog. Eventueel kunnen vaatverwijdende medicijnen worden voorgeschreven.

Wat kun je doen als je huidaandoeningen aan de voeten ziet of ervaart?

 • Neem het zekere voor het onzekere en ga in thuisisolatie
 • Neem foto’s van de voeten
 • Neem telefonisch contact op met de huisarts en vraag of een Covid-19 test mogelijk is.
 • Neem telefonisch contact op met de podoloog en/of (medisch) pedicure voor advies.

Zolang niet zeker is of huidaandoeningen aan de voeten iets te maken kunnen hebben met een besmetting met het Covid-19 virus, is voorzichtigheid geboden.

Vind een praktijk

Vermoed u dat u of uw kind dezelfde huidaandoening heeft? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker