Een nagelbeugel bij een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel is een veelvoorkomend probleem. Het is erg pijnlijk en vaak moet de huisarts ingrijpen door een stuk van de nagel weg te snijden. Echter is dit niet altijd een goede oplossing en soms groeit de nagel weer terug. Een nagelbeugel kan daarom een goede oplossing zijn om het ingroeien van de teennagel tegen te gaan.

Je zult denken “een beugeltje op je teen?!”. De podotherapeut maakt beugels op de nagel van je teen om het ingroeien van de nagel te voorkomen. Wat een ingegroeide teennagel precies is en hoe dit behandeld kan worden door de podotherapeut lees je in deze blog.

Wat is een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel is een veel voorkomend probleem en komt bij jong en oud voor. Er zijn verschillende oorzaken voor het ingroeien van een teennagel, namelijk:

  • Te klein of te smal schoeisel
  • Afwijkende nagelvorm
  • Verkeerd knippen van de nagels (te kort of te rond)
  • Afwijkende voet- of teenstand
  • Verweking van de huid en nagelwal door zweetvoeten
  • Een traumanagel

Wat is een nagelbeugel?

Een nagelbeugel heeft als doel om de groei van de nagel te begeleiden en de nagelstand te verbeteren. Nagels die bol (convex) staan (ook wel tunnel nagels genoemd) kunnen ingroeien. De randen van de nagel groeien dan in de huid. De podotherapeut kan dan een beugeltje maken die de hoeken van de nagel omhoog tilt.

Voorbeeld van een nagelbeugel

De behandeling met een nagelbeugel

De podotherapeut maakt de nagelbeugel ter plekke op maat. De nagelbeugel wordt gemaakt van een speciaal soort ijzerdraad en vervolgens met een gellaagje op de nagel bevestigd. De nagelbeugel blijft enkele weken zitten (6-8 weken) en groeit met de nagel mee. Deze therapie kan herhaald worden door de beugel opnieuw wat verder op de nagel te plaatsen. Met een nagelbeugel kon je alles doen, zoals douchen en sporten.

Vind een praktijk

Heb je last van een ingegroeide teennagel? Onze Podozorgers helpen u graag van de pijn af met een nagelbeugel. Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mandy Leusink. Zij is podotherapeut en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker