Infectie met de Pseudomonas aeruginosa of Candida parapsilosis

Nagels aan vingers en tenen kunnen groen worden. Er is bij 40 patiënten onderzoek naar gedaan.

Bacterie

Uit bacteriologisch onderzoek bij mensen met groene nagels blijkt dat er meestal een infectie aantoonbaar is met de Pseudomonas aeruginosa die in de nagelplaat zit. Soms is er sprake van infectie met Candida parapsilosis (een gist).

Bron

Pseudomonas komt overal ter wereld voor in aarde, water en op de huid van mensen en dieren. Pseudomonas gedijt het beste op vochtige plaatsen, zoals in gootstenen, toiletten, zwembaden en hot-tubs (bubbelbaden) en is meestal bestand tegen standaardconcentraties van chloor in zwembaden. Het is bekend dat de bacteriën zelfs in oplossingen van desinfectantia kunnen overleven. Het is ook een typische ziekenhuisbacterie die men oploopt in ziekenhuizen of zorginstellingen.

Oorzaak van groene nagels

De aeruginosa stam die de groene nagels veroorzaakt komt waarschijnlijk uit een overvloedig contact met water, het zijn meestal mensen die de nagels al op de een of andere manier in een slechte conditie hadden. Bijvoorbeeld doordat ze een stootplek op de nagel hadden, of schimmelnagels of nagels aangetast door psoriasis, er moet een opening zijn in de normale fysieke barrière (verminderde afweer).

Pseudomonas kan het bloed, de huid, de botten, de oren, de ogen, de urinewegen, de hartkleppen en de longen infecteren.

Gevolgen van groene nagels

Binnen de podologie wordt een Pseudomonas infectie naast de groene nagels vooral gezien als wondinfectie bij ulcus cruris venosum, diabetische voet, decubitus en ulcera. Daarnaast kan de Pseudemonas infectie ook in huid van de tussenteenruimte optreden.

Behandeling van groene nagels

Omdat de bacterie in de nagelplaat zit helpt een gewone bacteriedodende crème die aangebracht wordt op de nagelplaat niet. Beter is in overleg met de huisarts te zoeken naar een middel waar deze bacterie niet resistent voor is, in een dunne vloeibare vorm, bijvoorbeeld azijnzuur oplossing 1-3%. Die kan met een kwastje opgebracht worden direct nadat de pedicure de nagelplaat zo ver als mogelijk afgefreest heeft (zo dun mogelijk), zodat de vloeistof direct de banen in de nagel bereikt waar deze bacteriekolonies huizen. Zorg vervolgens voor een droog milieu.

Mocht er sprake zijn van hyperhydrosis (natte zweetvoeten) gebruik dan een deoroller (die je normaal voor je oksels gebruikt) en zorg ervoor dat de vloeistof uit de deoroller goed rondom al je tenen aangebracht wordt, elke dag, net zolang tot de infectie volledig verdwenen is. Gebruik geen katoenen sokken, want die houden het vocht vast. Beter zijn (dunne) sokken met een hoog percentage wol.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Robert Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker