Tips voor hardlopers

Hardlopen is een sport met een hoog blessurerisico. De biomechanische belasting van hardlopen is immens groot. Per landing moet het lichaam een belasting opvangen van twee tot driemaal het lichaamsgewicht. Dit is één van de hoofdredenen waarom bepaalde klachten zich alleen maar ontwikkelen bij het sporten en niet tijdens het wandelen of recht opstaan.

Sommige onderzoeken schatten het percentage hardlopers dat jaarlijks met een blessure te maken krijgt op 75%. Dat zijn drie op de vier hardlopers.

Hoe kan ik een hardloopblessure zelf herkennen en voorkomen?

Meest voorkomende hardloopblessures

Er zijn drie blessures die het meest voorkomen. Deze worden hieronder uitgelicht.

De lopersknie

Je voelt aan de buitenzijde, net boven de knie, een brandende stekende pijn. De lopersknie is een overbelastingsblessure met inspanningsgebonden pijn aan de buitenzijde van de knie.

Hoe kan je het voorkomen?

 • Maak je training niet te lang en bouw je activiteit rustig op
 • Loopschoenen met voldoende demping en lopen op een egale ondergrond kan ook preventief werken
 • Gerichte krachttraining van de been en heupspieren. Dit voorkomt een disbalans van kracht
 • Zorg voor een goede looptechniek, met een warming-up en cooling-down

Shin Splints

Het mediaal tibiaal stresssyndroom, beter bekend als shin splints. Het container begrip voor klachten aan het scheenbeen. De klachten manifesteren zich op verschillende manieren. Een stekende zeurende, soms een dof kloppend gevoel in de schenen. Overbelasting is vaak de boosdoener. Zowel bij hardlopen als in rust geeft deze blessure klachten.

Een vorm van overbelasting als overpronatie kan ook voor problemen zorgen. Wanneer de enkel te veel naar binnen zakt bij het afwikkelen van de voet, zodat er meer druk op de schenen komt te liggen. De locatie kan zowel aan de binnenkant, voorkant of de buitenkant van het scheenbeen zijn.

Hoe kan je het zelf voorkomen?

 • Hardloopschoenen met flinke demping
 • Vergeet nooit je warming-up
 • Ga hardlopen op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld zand of gras
 • Versterk je scheenbeenspieren door op je hielen te lopen met opgetrokken tenen

Mediale meniscus blessure

Deze klacht komt vooral voor bij beginnende lopers. De pijn is scherp, zit aan de binnenkant van de knie en ontstaat wanneer het kraakbeen tussen de botten beschadigt.

Hoe kan je het zelf voorkomen?

 • Warming-up: zorg voor een goede doorbloeding, door 5 tot 10 minuten rustig in te lopen voor je begint met intensiever trainen
 • Hardlopen met een goede looptechniek
 • Stabiliserende en spierkracht versterkende oefentherapie met name de hamstrings
 • Goede schoenen die de schokken van de landing voldoende opvangen, anders krijgt de meniscus meer schokbelasting te verduren

Vind een praktijk

Heeft u last van een hardloop blessure? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker