Hielpijn bij hardlopers

Hielpijn is een klacht die bij hardlopen veel voor komt. Er zijn vele oorzaken van hielpijn maar in dit blogartikel gaat het voornamelijk over klachten door overbelasting.

Hoe ontstaat hielpijn bij hardlopers?

Bij hardlopen spelen er een aantal specifieke factoren mee die kunnen leiden tot hielpijn. Biomechanische oorzaken, niveau van lopen, trainingsfactoren, loopschoenen, de frequentie en de afstand, terrein en de conditie van de loper. Er zal bij het onderzoek naar de klachten o.a. gekeken moeten worden naar het verloop van de klachten; plotseling of geleidelijk ontstaan, hoe voelt het precies, hoe was het trainingsschema, is er een schoenenwisseling geweest en wat is de precieze locatie.

Hielpijn bij hardlopers

Slechte schoenen, spierzwakte en “overtraining”

Wij vinden vaak een oorzaak in inadequaat schoeisel en disfunctie in de bewegingsketen (spierzwakte, gewrichtsdysfunctie door oud letsel, overmatige pronatie), maar ook “overtraining” is een veel gevonden oorzaak. Dus teveel, te vaak, te hard.

Voorbeelden van klachten

Klachten die we tegen komen en onder hielpijn scharen, zijn o.a. fasciitis plantaris, (achillespees-) tendinitis, apophysitis (bij jonge lopers), stress fracturen, retrocalcaneale botexostosen, bursitis. Het is belangrijk te weten wanneer de klachten zich voordoen en welke hinder ze geven om beter te kunnen bepalen welke behandeling wel of niet zinvol is.

Behandelen van de hielpijnklachten

Bij het behandelen van de hielpijnklachten bij hardlopers zijn er een aantal mogelijkheden; in eerste instantie zal de inzet van fysiotherapie, het aanpassen van de trainingsactiviteit of cross training overwogen worden. Bij Cross training ga je bezig met andere activiteiten buiten het hardlopen zoals fietsen, zwemmen en fitness. Cross training kan heel nuttig zijn om toch in goede cardiovasculaire conditie te blijven en verder te werken aan opbouw van spierkracht. Daarnaast kan gedacht worden aan tapen, geven van (loop) schoenadvies, geven van instructie over looptechniek, rek en strekoefeningen, inzet van braces en eventueel speciale sport-therapiezolen.

Bij forse pijn en ontstekingen kan, in overleg met een arts, gedacht worden aan NSAID’s, cortison injecties en ijs/warmte packs. Chirurgische ingrepen zijn bij o.a. fasciitis plantaris en een pijnlijke achillespees zelden nodig en dan alleen wanneer de conservatieve middelen geen resultaat bieden.

Stappenplan

Bij het ontstaan van hielpijn bij hardlopen is rust het eerste advies; minder of niet meer hardlopen en overstappen naar cross training. Bij hardlopers die een belastend beroep hebben is het ook zaak goed naar de dagelijkse klachten te vragen en hier rekening mee te houden m.b.t. schoeisel. Stretchen is goed maar bij acuut letsel kan het de klacht juist verergeren of in ieder geval het herstel belemmeren. Stretchen is nuttig in de herstelfase. Advies is om in ieder geval altijd met beleid te stretchen; niet te snel en te agressief.

Er kunnen een aantal fases in de behandeling onderscheiden worden:

 • De acute fase, in deze eerst fase kunnen ijspacks en uiteraard rust zinvol zijn en/of in overleg met een arts NSAID’s
 • De herstel fase, in deze fase licht de nadruk op het verder verminderen van de pijn. Inzet van fysiotherapie is zinvol, behouden en vergroten flexibiliteit van het beschadigde weefsel door voorzichtige stretch oefeningen onder begeleiding, zodra de pijn afneemt, belasten op geleide van pijn, een speciale rol voor sporttherapiezolen
 • De functionele fase, hierbij licht de nadruk op het versterken van spierweefsel (bijvoorbeeld oefeningen ter versterking van de intrinsieke voetspieren), bieden van bescherming aan de aangedane structuur d.mv. tapen, steunzolen, en adequaat schoeisel
 • De terug naar activiteit fase; stap voor stap weer opbouwen naar de hardloopactiviteit. Eerst starten met wandelen, daarna rustig joggen en pas dan op basis van minimale tot geen pijn weer hardlopen. Inzet van sportzolen in de schoenen kan overwogen worden.

Nacontrole

Elk kwartaal kan het aangedane weefsel in de voet gecontroleerd worden op remissie, om de belastbaarheid ervan te kunnen inschatten. Veel sporters met hielpijnklachten volgen we een jaar lang na de start van de behandeling. Echografie speelt hierbij een grote rol.

Heeft u last van hielpijnklachten?

In het Hielpijncentrum werken alle behandelaars samen om de juiste mix van behandelingen gelijktijdig te kunnen verstrekken. Benieuwd naar dit collectief? Klik op de onderstaande knop!

Ga naar het Hielpijncentrum

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker