Alles over de zogeheten ‘spreidvoet’

Een doorgezakte voorvoet wordt ook wel spreidvoet genoemd of met de Latijnse naam ‘pes planotransversus’ aangeduid.

Anatomie

In een voet bevinden zich drie voetbogen, deze zijn nodig om schokken op te vangen en de voet dynamisch te laten bewegen. Er is een mediale voetboog (aan de binnenzijde) die loopt van de hiel naar de middenvoetsbeentjes 1, 2 en 3. De laterale voetboog (aan de buitenzijde), ook deze loopt van achteren naar voren, van het hielbeen naar het 4de en 5de middenvoetsbeen.

Tot slot is er de voorste voetboog. De voorste boog is van binnen naar buiten opgebouwd uit het 1ste t/m het 5de middenvoetsbeentje. Deze bevindt zich ter hoogte van de basis van de middenvoetsbeentjes, dit is waar de middenvoetsbeentjes beginnen, en vlakt af in de richting van de kopjes, aan de kant van de tenen.

Wat is er aan de hand bij een doorgezakte voorvoet?

Bij een doorgezakte voet is de voorste voetboog doorgezakt. Dit resulteert in een verbreding van de voorvoet met een grotere druk aan de onderzijde van de kopjes van de middenvoetsbeentjes.

Wat zijn de pijnklachten van een doorgezakte voorvoet?

De pijnklachten die men kan ervaren bij een doorgezakte voorvoet zijn een scherpe stekende pijn aan de boven- en onderzijde van de voorvoet, en/of brandende pijn onder de voorvoet. Ook worden overmatig eeltvorming en likdoorns onder de voorvoet vaak gezien bij mensen met spreidvoeten.

Andere ongemakken die voort kunnen vloeien uit spreidvoeten zijn een hallux valgus, dit is een scheefstand van de grote teen, wat op zich weer tot problemen kan leiden en een Morton’s neuroom. Dit is een zenuwbeknelling tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Ook kan door de verbreding van de voet de schoen gaan knellen met overdruk tot gevolg.

Wat is de oorzaak van een doorgezakte voorvoet?

Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan een spreidvoet. Zoals een erfelijke aanleg, een reumatische aandoening, het langdurig dragen van hoge hakken, staand werk, overgewicht of een combinatie van deze factoren. Ook vrouwen tijdens de zwangerschap kunnen het gevoel van een spreidvoet ondervinden onder invloed van het hormoon Progesteron dat de weke delen elastischer maakt. Soms blijft de spreidvoet aanwezig na de zwangerschap.

Wat kunt u eraan doen?

Als doorgezakte voeten pijnklachten geven zijn er enkele aandachtspunten te benoemen die de pijn kunnen verlichten of zelfs wegnemen. Zo is het in alle gevallen belangrijk om schoenen te dragen met een stevige zool en een goede afwikkeling. Ook moeten ze een goede breedte hebben om knellen te voorkomen.

Op maat gemaakte steunzolen die de voetvorm corrigeren en voor een goede ondersteuning zorgen zijn essentieel bij de aanpak van de pijnklachten.

Vind een praktijk

Heeft u last van een doorgezakte voorvoet? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker