Een bijzonder pijnlijk probleem met meerdere oorzaken

In mijn praktijk in Middelburg waar ik behalve als (register) podoloog ook werkzaam ben als pedicure, krijg ik regelmatig cliënten met ingroeiende teennagels op consult. Vaak ligt de oorzaak van deze pijnlijke klacht in externe factoren. Het plaatsen van bijvoorbeeld een nagelbeugel heeft dan ook geen enkele zin als de oorzaak van de pijn niet duidelijk is. Pas wanneer deze is achterhaald kan er naar een oplossing worden gezocht die per situatie verschillend zal zijn.

De schoen als oorzaak

De vorm van de schoen

Vandaag de dag moeten schoenen behalve functioneel ook vooral modieus zijn. Dit gaat helaas niet altijd samen met een juiste pasvorm. Na het ontbloten van de voeten kijk ik dan ook allereerst naar het schoeisel waar mijn bezoek(st)er op naar de praktijk is gekomen. Vervolgens vraag ik of dit de schoenen zijn waar men het meest op loopt. Het ligt namelijk voor de hand dat voor deze gelegenheid een minder knellend paar is aangetrokken. Ik kijk naar de vorm. Is deze plat of puntig en is het wel de juiste maat?

In het geval van de puntschoen is men maar al te vaak geneigd een te kleine schoen te kopen. Een handig hulpmiddel om het probleem goed zichtbaar te maken voor de cliënt is om in dit geval de binnenzool uit de schoen te halen. Vervolgens wordt de voet op de binnenzool geplaats. Uitpuilende tenen maken vaak meer duidelijk dan een lang verhaal. Het mag duidelijk zijn dat een schoen waarbij de tenen in een punt worden geperst verantwoordelijk kan zijn voor vele klachten o.a. voor pijn aan de binnenzijde van de grote teen.

Ook een te platte neus kan de oorzaak zijn van pijnklachten. Zeker wanneer de grote teen wat naar boven gericht staat (de zogenaamde jubelteen) is een probleem met de nagel van de grote teen eerder regel dan uitzondering. Een hogere teen box of een neus van rekbaar materiaal zoals bijvoorbeeld stretchleer kan uitkomst bieden. Bedenk bij de aanschaf van een modieuze schoen dat daar waar een sierstiksel loopt geen mogelijkheid tot rek bestaat.

Last van een ingegroeide teennagel?

Het materiaal

Behalve het feit dat harde stiknaden bij de tenen moet worden vermeden is ook het materiaal waarvan de schoen gemaakt is van groot belang. Pas op voor schoenen van op leer lijkende synthetische materialen. Als deze schoenen ook maar iets te krap zijn of wrijving geven zorgt deze combinatie voor kapotte, pijnlijke tenen in een broeiende, slecht geventileerde omgeving. Problemen gegarandeerd!

De afwikkeling als oorzaak

Hier is de expertise van de (register) podoloog of podotherapeut nodig! Wanneer bij het lopen tijdens de afzetfase de grote teen te veel naar binnen draait (voor de rechter voet is dit ‘tegen de klok in’) zien we het volgende. De binnenzijde van de grote teen nagel wordt tegen de grond geduwd en de buitenzijde tegen de bovenkant van de neus van de schoen.

Last van een ingegroeide teennagel?

Vaak kun je al aan de vorm van de teen zien dat de oorzaak in de afwikkeling ligt. Wanneer je de grote teen bekijkt heeft deze een vorm van een soort driehoek i.p.v. een rechthoek. De korte zijde ligt aan de binnenkant van de voet en de lange zijde aan de buitenkant.

Ook zit er vaak eelt aan de binnenkant van de grote teen. Deze wordt veroorzaakt door de wrijving bij het draaien over de teen tijdens het lopen. Een op maat gemaakte steunzool kan in dit geval het verschil maken en deze pijnlijke aandoening verhelpen.

Vind een praktijk

Een ingroeiende teennagel kan net zoveel oorzaken als oplossingen hebben. Om te bepalen wat in uw geval het beste is, bezoek dan één van de bij Podozorg aangesloten (register) podologen en podotherapeuten. Wij zoeken voor u naar de beste oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker