Niks om je voor te schamen

Eén van de meest gehoorde verontschuldigingen die voetzorgverleners te horen krijgen wanneer mensen worden gevraagd de voeten te laten zien, is “sorry, maar ik heb ontzettend last van zweetvoeten”. Veel mensen vinden het gênant om hun schoenen uit te trekken omdat de geur van de voeten en schoenen niet altijd even fris is.

Apocriene en eccriene zweetklieren

Op ons lichaam bevinden zich gemiddeld 300 zweetklieren per cm2 huid, maar in de huid van onze voeten zitten relatief meer, ongeveer 500 per cm². Er zijn twee soorten zweetklieren, apocriene en eccriene zweetklieren. De apocriene zweetklieren zijn iets groter en monden uit bij een haarzakje. Onder de voet heb je dus uitsluitend te maken met eccriene zweetklieren. Alle zweetklieren spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur maar ook bij het uitscheiden van afvalstoffen, zoals mineralen en zuren.

Normaal gesproken vormt het zweten van voeten geen probleem en is zelfs noodzakelijk om de huid elastisch te houden en zorgt er zo voor dat de voet beter grip heeft op de ondergrond. Ondanks dat zweet voor een klein deel afvalstoffen bevat, is dat niet wat de geur veroorzaakt.

Er zit een luchtje aan

Op de huid zijn allerlei soorten bacteriën aanwezig die noodzakelijk zijn voor de bescherming van ons lichaam. Op de voeten waar de huid vaak dikker van structuur is vormt zich gemakkelijk eelt. Wanneer dit eelt overmatig aanwezig is, belemmert dit de natuurlijke zweetproductie. Bovendien kunnen er op de huidschilfers van het eelt en in de kloven die daarin kunnen ontstaan, bacteriën ophopen. Wanneer de voet langere tijd warm en vochtig is, ontstaat er bacteriegroei. De chemische reactie die hierdoor ontstaat, geeft die kenmerkende, onwelriekende geur.

Last van zweetvoeten?

Wat kan ik er zelf tegen doen?

Er zijn bij de drogist diverse middelen te krijgen tegen zweetvoeten, maar vaak heeft dit alleen een deodoriserend effect en wordt er geen oplossing voor het probleem geboden. Soms heeft overmatige zweetproductie een andere oorzaak hebben. Factoren die hierbij meespelen kunnen bijvoorbeeld hormonaal of als gevolg van medicijngebruik of een systeemziekte zijn*. Ook de keuze van schoenen en sokken is van invloed op de zweetproductie.

Tips:

  • Draag schoenen die goed ventileren en het vocht kunnen opvangen (leer of katoen)
  • Wissel zo veel mogelijk van schoenen zodat de schoenen de gelegenheid krijgen om op een natuurlijke manier te drogen**
  • Draag elke dag schone sokken
  • Droog de voeten goed af na het douchen en indien mogelijk laat de voeten even aan de lucht drogen
  • Bezoek regelmatig een pedicure om het overtollige eelt op de voeten te laten verwijderen
  • Draag sokken waar wol in verwerkt is in plaats van katoen. Katoen neemt wel vocht op maar voert dit niet af, waardoor de voet lang vochtig blijft

Steunzool of geurvreter

Wanneer u steunzolen draagt is het raadzaam om af te wisselen met twee paar zolen. De leren bekleding van uw zool heeft het vermogen om vocht goed op te nemen in de vezels, maar zal dit ook op een natuurlijke manier weer moeten afstaan aan de lucht. Met een wisselpaar kunt u de zolen om de dag dragen, wat de levensduur van de zolen ten goede komt en de zolen voldoende de tijd geeft om te drogen. Waar het in het dagelijks leven verstandig is om leren zolen te dragen is het tijdens het sporten niet altijd gewenst. Leer raakt door intensief sporten snel verzadigd met vocht en kan door het gladde oppervlak blaarvorming veroorzaken. Daarom wordt bij sportzolen meestal gekozen voor een kunststof bekleding. Zolang deze uitsluitend tijdens het sporten wordt gedragen zal dit geen problemen geven.

Uw podoloog kan u meer vertellen over de mogelijkheden en wat voor u de beste oplossing is.

Vind een praktijk

Heeft u last van zweetvoeten? Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een praktijk.

Vind een praktijk

*Het verdient aanbeveling om bij extreme vormen van zweten (hyperhidrosis) of zweetvoeten de huisarts te raadplegen.

**Er wordt in dit artikel gesproken over “op een natuurlijke manier drogen”. We bedoelen hiermee het aan de lucht drogen, dus niet op een verwarming (dan wordt leer hard) of een andere, versnelde manier van drogen.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker