Is het maken een voetenscan voldoende voor het aanmeten steunzolen?

Bij een bezoek aan de registerpodoloog verwachten de meeste mensen dat er een afdruk van de voet gemaakt zal worden met een voetscanner. Op basis hiervan zal een steunzool gemaakt worden en zullen de voetklachten afnemen. In veel praktijken is dit inderdaad de gang van zaken.

Podozorg kijkt verder

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek bij een Podozorger is de gangbeeldanalyse. Hierbij ligt de nadruk op stoornissen die waarneembaar zijn bij het wandelen. Het wandelen wordt gekenmerkt door verschillende fases; na de hiellanding volgt via een vast patroon de voetafwikkeling naar de standfase van de voet en deze gaat via een vast patroon over naar de afzetfase van de voet. Tijdens iedere fase wordt de stand en de beweging van de botten en gewrichten geanalyseerd en wordt gekeken of de voetspieren in de juiste volgorde aanspannen.

Met een gangbeeldanalyse komt u verderVoorbeeld van een gangbeeldanalyse
Bron foto: Podocentrum Alblasserwaard

Gangbeeldanalyse essentieel voor vervaardigen van steunzolen

Uit het bovenstaande blijkt wel dat het niet alleen belangrijk is om een statisch (voetscanner) onderzoek te doen bij uw voetklachten, maar ook een dynamisch (gangbeeldanalyse) onderzoek. Alleen dan kan er een uitspraak gedaan worden of het aanmeten van steunzolen geïndiceerd is bij uw klachtenpatroon.

Gangbeeldanalyse geeft ook een analyse van hele lichaam

Nog een nadeel van het alleen scannen van de stand van de voet is, dat je geen uitspraak kunt doen over de stand en bewegingen van knieën, heupen en rug. Bij het analyseren van het gangbeeld ziet een Podozorger ook de directe invloed van de bewegingen van de voet op de knieën, heupen en rug. Hierdoor kan er een beter en completer therapievoorstel voorgesteld worden.

Maak een afspraak

Kom langs bij een Podozorg praktjk bij u in de buurt voor een uitgebreid onderzoek van zowel de stand van de voet, maar zeker ook voor een onderzoek naar uw gangbeeld voor een compleet onderzoek. Klik op de onderstaande knop voor een overzicht van onze Podozorg vestigingen. Met meer dan 100 vestigingen, zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Bron foto's: Podocentrum Alblasserwaard

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Harrie Moerings. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker