Hebben zwaardere kinderen echt plattere voeten?

In het afgelopen decennium werden verschillende onderzoeken gedaan naar overwicht als oorzaak van platvoeten bij kinderen. De logische aanname, dat zwaardere kinderen plattere voeten hebben, wordt door vele onderzoeken ondersteund:

Jaar

Auteur

Leeftijd

Groeps-grootte

Meetmethode

Relatie tussen BMI en platvoeten

2001

Dowling, Australië

8-9

26

Voetafdrukken, drukmat

Ja

2006

Pfeiffer, VS

3-6

835

Scanner, achterzijde voet

Ja

2006

Mickle, Australië

4-5

38

Voetafdrukken, vetkussen onder de voet

Ja

2007

Morrison, Verenigd Koninkrijk

9-12

200

Voetafmetingen

Ja

2008

Mauch, Duitsland

2-14

2887

Scanner

Ja

2009

Villarroya, Spanje

9-16.5

58

Voetafdrukken, röntgenfoto

Ja

2009

Chen, Taiwan

5-13

1024

Voetafdrukken, 3D scan

Ja

2010

Chang, Taiwan

7-12

2083

Voetafdrukken

Ja

2011

Evans, Australië

7-10

140

FPI-6

Nee

2013

Wozniacka, Polen

3-13

1115

Scanner

Ja

2013

Jimemez-Ormeno, Spanje

6-12

1032

3D weergave

Ja

Het onderzoek van Evans en Karimi vond, in tegenstelling tot vele andere studies, geen relatie tussen platvoeten en overgewicht bij kinderen.

Het onderzoek

Voor hun onderzoek hebben Evans en Karimi gebruik gemaakt van de data die is verzameld in 5 van de bovengenoemde onderzoeken. Het gaat hier om het FPI-6 (Foot posture index) en BMI van 728 gezonde kinderen in de leeftijdscategorie 3-15 jaar. Drie FPI-6 scores werden bepaald om het niveau van platvoeten te definiëren.

  • FPI-6 ≥ 6
  • FPI-6 ≥ 8
  • FPI-6 ≥ 10

Hoe hoger het getal, hoe erger de platvoet.

Bevindingen

Binnen de testgroep van 728 kinderen werd in 40% van de gevallen platvoeten geconstateerd (FPI-6 van 6 of hoger), 60% had geen platvoeten. Van de 40% kinderen waarbij platvoeten werden geconstateerd, had 20% een FPI-6 van 8 of hoger en 5% een FPI van 10 of hoger. Hoewel 37% van de gehele testgroep overgewicht had, werd bij slechts 10% van de testgroep platvoeten geconstateerd.

Conclusie

Het onderzoek heeft, in contrast tot eerder gedane onderzoeken, geen relatie gevonden tussen een hoog BMI en platvoeten bij kinderen. Deze bevindingen zetten vraagtekens bij de bezorgdheid over platvoeten bij kinderen met een te hoog BMI.

Bron: Evans en Karimi - 2015

Meer informatie

Wilt u meer weten over platvoeten bij kinderen? Op de website van onze partner dr. Bella van Dalen wordt deze voetklacht verder uitgelicht. Ga naar voetenenkelklacht.nl of klik op de onderstaande knop!

Ga naar voetenenkelklacht.nl

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker