Een podotherapeut kan een structurele oplossing bieden

Een likdoorn is een vervelend probleem, maar wat is een likdoorn eigenlijk? Hoe ontstaat een likdoorn? Bezoekt u regelmatig een pedicure voor het verwijderen van u likdoorn meer keert de likdoorn steeds weer terug? Dan kan de podotherapeut u helpen. Wat kan een podotherapeut voor u betekenen? Antwoord op al deze vragen vindt u in dit blogartikel.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn ook wel clavus genoemd, is plaatselijke eeltvorming, waarbij een harde spitsvormige kern diep in de huid doordringt en pijn veroorzaakt. Eeltvorming ontstaat door langdurige druk en wrijving. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand of slechtpassend schoeisel.

Waarom komt mijn likdoorn steeds terug?

Een pedicure kan de likdoorn verwijderen, de pedicure verwijderd de eelt vormingen en de likdoorn. Het vervelende is dat de likdoorn vaak weer terugkomt en dat de likdoorn dan herhaaldelijk verwijderd moet worden.

De reden van het terugkeren van de likdoorn is dat de voet door plaatselijk druk of wrijving ondervindt. Plaatselijke druk of wrijving kan ontstaan door bijvoorbeeld verkeerd schoeisel of een afwijkende voetstand.

Wat kan een podotherapeut voor u betekenen?

De podotherapeut kan door het beoordelen van u voetstand en het inspecteren van u schoenen achterhalen waar en waardoor er druk en/of wrijving ontstaat. Het verminderen van druk en wrijving zal ervoor zorgen dat de likdoorn (minder vaak) terug keert. De podotherapeut zou de likdoorn die aanwezig is weg kunnen halen. De podotherapeut voert dan vaak een therapieplan uit voor drukontlasting, bijvoorbeeld steunzolen of een orthese. Ook kan een goed schoenadvies minder klachten opleveren.

Drukontlasting door middel van steunzolen

Wanneer de reden een afwijkende voetstand is kan de podotherapeut een steunzool voor u maken die bijvoorbeeld de stand van u voeten corrigeert waardoor er een betere drukverdeling is. Ook kan een podotherapeut met een zool de pijnlijke plek drukvrij leggen.

Teenstukje (orthese)

Heeft u bijvoorbeeld een likdoorn op of tussen u tenen dan kan de podotherapeut een teenstukje maken tussen u tenen om druk en wrijving te voorkomen. Een teenstukje ook wel orthese genoemd wordt op maat gemaakt tussen u tenen. Dit stukje kunt u dan tussen u tenen dragen om de tenenstand te veranderen of om druk te ontlasten.

Schoenadvies

Regelmatig ontstaat ook likdoorn ook door verkeerd schoeisel een podotherapeut kan dan gericht schoenadvies geven. De podotherapeut bekijkt u klachten en de locatie van de likdoorn, wanneer dit schoenafhankelijk is kan de podotherapeut daar een gericht advies op geven. Bijvoorbeeld een schoen met een flexibele voorkant of een schoen waarvan de loopzool niet zo buigzaam is.

Ook komt het regelmatig voor dat de podotherapeut ontdekt dat u een verkeerde schoenmaat draagt. Verder kan de podotherapeut bijvoorbeeld aan de slijtage van een veel gedragen schoen soms aflezen waar het probleem zich bevind.

Vind een praktijk

Heeft u last van een terugkerende likdoorn? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mandy Leusink. Zij is podotherapeut en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker