Blaasjes op de voet door wrijving

Bijna iedereen heeft wel eens blaren onder de voet gehad of gezien. Maar wat is een blaar precies? Hoe ontstaan ze en wat kun je doen om het te voorkomen of te behandelen?

Simpelweg is een blaar een blaasje gevuld met vocht dat zich gevormd heeft tussen de opperhuid en de lederhuid. De opperhuid is de huid die aan de buitenkant zichtbaar is, de lederhuid ligt daaronder en is verbonden met het onderhuids vetweefsel.

Wrijving

Wanneer er wrijving optreedt van de voet in de schoen kan de opperhuid met de beweging mee gaan en de lederhuid niet. Hierdoor wordt als het ware de opperhuid los gewrikt van de lederhuid. In eerste instantie zal het aangedane gebied rood worden, blijft men doorlopen dan komt er vocht tussen de opperhuid en lederhuid, en de blaar is een feit.

Oorzaken van wrijving

Er zijn een aantal componenten die wrijving kunnen veroorzaken. Een belangrijk aspect zijn de schoenen. Wanneer ze te krap of te ruim zijn. Te krappe schoenen gaan knellen en schuurt de voet die toch moet kunnen bewegen in een schoen over plekken die drukken. Met te ruime schoenen creëer je het tegenovergestelde effect, nu kan de voet te veel gaan schuiven waardoor wrijving ontstaat.

Andere factoren die de wrijving in de schoenen kan verhogen zijn vochtige voeten, naden van sokken, naden van de schoen, of vuil in de schoen (bijvoorbeeld een steentje).

Voorkomen van voetblaren

Om blaren te voorkomen is het belangrijk om de belasting op de voeten te trainen. Door training wordt de belastbaarheid verhoogd en worden de voeten meer bestand tegen wrijving. Een goed middel om blaren te voorkomen is het tapen van blaar gevoelige plekken op de voet. Laat dit bij voorkeur doen door iemand die daar ervaren in is.

Aanbeveling is om niet direct op nieuwe schoenen een grote wandeling te ondernemen, maar deze eerst in te lopen en in afstand/tijd uit te breiden. Nieuwe wandelschoenen zijn namelijk stugger en nog niet naar de voet gezet.

Doorprikken?

Het is niet bij voorbaat nodig een blaar door te prikken. Bij een blaar van < 5 mm is het niet nodig deze door te prikken, tenzij deze veel last geeft. Ook bij grotere blaren is het niet altijd nodig om ze door te prikken. Alleen als ze het lopen belemmeren en veel pijn veroorzaken is het wenselijk de spanning van de blaar te halen en deze door te prikken. Bij voorbaat pas na 24 uur na het ontstaan van de blaar. Let wel, als een blaar doorgeprikt wordt is deze gevoelig voor infectie. Zorg dat de huid op en rondom de blaar goed gedesinfecteerd wordt, en het materiaal wat gebruikt wordt om de blaar door te prikken steriel is. Dek de blaar daarna goed af met een pleister en zorg voor schone sokken om infectie te voorkomen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker