Verminder valrisicofactoren

Met het ouder worden neemt de kans op vallen toe. Volgens onderzoeken van VeiligheidNL wordt er iedere 4 minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp opgenomen vanwege een valincident. Met het oog op de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren alleen maar toenemen. De prognose is dat het aantal SEH-bezoeken na een valongeval stijgt met 47% tot 2050. Het opgelopen letsel door een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Er zijn inmiddels meer dan 30 valrisicofactoren geïdentificeerd, waaronder intrinsieke (persoonsgebonden) valrisicofactoren, zoals een verstoorde mobiliteit, een eerdere val, valangst, cognitieve stoornissen, stoornissen in gezichtsvermogen, voetproblemen of het gebruik van bepaalde medicatie. En extrinsieke (omgeving gebonden) valrisicofactoren zoals losliggende tegels, gladde vloeren, trappen of inadequaat schoeisel.

Een groot aantal van deze risicofactoren is door u zelf te beïnvloeden. Dat is heel mooi, want dat betekent dat het risico op vallen kleiner kan worden door deze factoren te verminderen of weg te nemen.

Voorkom dat u valt

De belangrijke rol van schoenen

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de keuze van uw schoenen.

Goed passende schoenen

Een goed passende schoen verkleint namelijk de kans op een val. Wist u dat uw voeten naarmate we ouder worden steeds iets langer worden? Het is daarom goed om te checken of u de juiste lengte- maar ook breedtemaat draagt. Niet alle merken houden dezelfde maten aan. Staar u dus vooral niet blind op een maat maar let vooral op de pasvorm.

Schoenen die goed passen hebben voldoende ruimte bij de tenen in de hoogte en in de breedte. Dit kunt u checken door te gaan staan en de tenen een beetje omhoog te wiebelen.

Goede sluiting op de wreef

Zorg voor een goede sluiting op de wreef, deze mag niet knellen of irriteren. Een op de wreef laag uitgesneden schoen heeft te weinig houvast om de voet, hierdoor kan de voet uit de schoen slippen. Kies het liefst voor een vetersluiting en let erop dat de veters niet te lang en te glad zijn.

Stevige hielomsluiting

Een goede stevige hielomsluiting is ook belangrijk. Hoe steviger de hielomsluiting van de schoen, des te minder kans u heeft op het zwikken van de enkels. De hielomsluiting is stevig genoeg wanneer deze niet met de duim in te duwen is.

Goede schoenzool

Het onderwerk van schoen mag niet glad zijn, maar ook zeker niet te stug, dit kan ervoor zorgen dat u eerder struikelt. Het materiaal is bij voorkeur van rubber, dit geeft meer schokdemping en grip. Goede schoenen buigen een beetje mee met de voeten zodat er een goede afwikkeling mogelijk is. Ook staat u steviger op schoenen met een lage hak, zorg ervoor dat de hak niet hoger is dan 3 centimeter. En hoe breder de hak van de schoen is, hoe stabieler u op de schoen staat.

Voetproblemen een risicofactor

Het ouder worden brengt veranderingen met zich mee. Wat betekent dit voor uw voeten? Helaas krijgen we te maken met een afname van spierkracht en coördinatie en ondergaan onze voeten een verouderingsproces. Dit kan gepaard gaan met pijnklachten, functiestoornissen, standsveranderingen aan de voet of tenen, huid- of nagelproblemen, mobiliteitsklachten en/of een verminderd gevoel onder de voeten..Ook kan het zijn dat voeten minder verzorgd worden door achteruitgang in coördinatie en lenigheid.

Een slechte conditie van de voeten of pijnklachten aan de voeten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen we ook direct in verband te brengen met een hoger valrisico. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat goede voetzorg en voetconditie het aantal valincidenten met zo’n 35% kan laten afnemen.

Onze Podozorgers kunnen u hierbij helpen en deze zorg bieden. U kunt hierbij denken aan gerichte (schoen)adviezen, zooltherapie, het optimaal in conditie houden van de voeten en/of oefeningen voor de voetspieren.

Vind een praktijk

Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Melanie Oonk. Zij is (register) podoloog, sportpodoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker