“Ik heb zo’n raar gevoel in mijn voeten”

Met deze klacht melden zich regelmatig cliënten op een consult. Aan mij de taak om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Diverse vragen als wanneer de klachten zijn ontstaan, waar deze zich precies bevinden, wat de klachten provoceert en nog veel meer moeten er uiteindelijk toe leiden dat ik een behandelplan kan maken om de desbetreffende cliënt te kunnen helpen.

Vandaag is mevrouw A bij mij op consult, een oudere vrouw van 90 jaar. Zij wordt begeleidt door haar hulp die haar aanvult in haar verhaal en tevens de functie vervult van een tweede paar oren. Wanneer zij begint over het vreemde gevoel in haar voeten helpt de hulp haar met het aantippen van het probleem van de instabiliteit. Mevrouw valt heel snel om, vooral bij het omdraaien. Heel vervelend.

Medische voorgeschiedenis

Nog een belangrijk onderdeel van de probleemanalyse is het uitvragen van de cliënt wat betreft een medisch verleden. Het kan hierbij gaan om neurologische of systemische aandoeningen, maar ook om eventuele trauma’s of operaties. In dit geval pakt mijn cliënt een folder die zij aan mij overhandigt met de woorden: ”dit is wat ik volgens de dokter heb”. In duidelijke letters staat er gedrukt Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie.

CIAP, oftewel Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie

Wat dit precies inhoudt kan in enkele woorden worden samengevat. De zenuwen van armen en benen zijn door onbekende oorzaak aangedaan en functioneren niet meer naar behoren. De letters staan voor het volgende:

 • Chronische (blijvende)
 • Idiopatische (zonder duidelijke oorzaak)
 • Axonale (van de axonen, oftewel zenuwvezels)
 • Polyneuropathie (veel van de zenuwen zijn aangedaan)

Het is een ziekte van de 'bedrading' van de zenuwen in armen en benen. De aangedane zenuwen kunnen zowel de motorische- en/ of sensorische zenuwen betreffen. De motorische zenuwen geven signalen door aan de spieren waardoor wij ons kunnen bewegen en de sensorische zenuwen koppelen gevoelsinformatie terug naar het centrale zenuwstelsel waardoor wij kunnen voelen. Een zenuw bestaat uit een zenuwcel en een lange uitloper (axon) met daaromheen een isolerende stof. Bij CIAP is deze uitloper beschadigd.

De klachten van Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie (CIAP)

Wanneer de gevoelszenuwen zijn aangedaan komen cliënten vaak met de omschrijving van een prikkelend gevoel, pijn, doof gevoel en instabiliteit. Het mag duidelijk zijn dat wanneer er geen informatie meer wordt doorgegeven via de voeten over het soort terrein waarop men loopt, dit tot valpartijen kan leiden. Een oneffenheid of helling wordt niet meer gevoeld en deze belangrijke informatie wordt niet meer doorgegeven aan de hersenen. Bij de aangedane motorische zenuwen zijn de klachten vaak die van kramp en afname van kracht.

De oorzaken van Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie (CIAP)

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van neuropathie. Deze zijn als volgt onder te verdelen:

 • Erfelijke oorzaak
 • Stofwisselingsziekten (o.a. Diabetes Mellitus, nierziekten en ziekten van de schildklier)
 • Toxische oorzaak (bijvoorbeeld chemokuren, maar ook alcoholmisbruik)
 • Vitaminegebrek
 • Infectieziekten (aids, ziekte van Lyme, lepra)
 • Auto-immuunziekten
 • Onbekende oorzaak

Gelukkig is er bij mevrouw A. sprake van het laatste. Dit betekent dat de aandoening langzaam progressief is en zij gezien haar hoge leeftijd heel geleidelijk achteruit zal gaan.

De rol van de (register) podoloog of podotherapeut

Aangezien stabiliteitsproblematiek een belangrijke oorzaak is van valpartijen is dit iets waar de (register) podoloog of podotherapeut iets in kan betekenen. Een steunzool die gericht is op het geven stabiliteit zal ervoor zorgen dat de voet als het ware onderbouwd wordt en daardoor veel stabieler zal staan. In combinatie met een goed schoenadvies zal mevrouw A. hopelijk minder snel haar evenwicht verliezen.

Vind een praktijk

Heeft u ook een prikkelend of doof gevoel in uw voet, of ervaart u instabiliteit? Onze Podozorgers helpen u graag van uw voetklachten af. Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker