Pijnlijke, gezwollen en verkleurde tenen

De laatste weken komen er met regelmaat patiënten op de praktijk met pijnlijke, gezwollen en rood-blauw verkleurde tenen. Vaak wordt gedacht dat het om een ontsteking gaat maar meestal blijkt het om “wintertenen” te gaan.

Hoe ontstaan wintertenen?

Wintertenen ontstaan door een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid bij koud weer. Normaal vernauwen deze vaatjes zich om de warmte van de huid vast te houden. Maar in plaats daarvan verwijden deze zich juist waardoor de huid rood-blauw gaat zien.

Als de tenen langdurig te koud worden (bij temperaturen rond de 0°C) begint het probleem. De uiteindelijke oorzaak van wintertenen is niet bekend, wel is bekend dat het vaker binnen dezelfde familie voorkomt. Het dragen van strakke schoenen, dunne sokken en transpirerende voeten kunnen de klachten verergeren.

Wat zijn de symptomen van wintertenen?

Je ziet een typische rood-blauwe verkleuring en vaak zwelling aan de voeten. Meestal zijn de tenen (toppen) aangedaan maar het kan ook aan de hielen en voetzolen voorkomen.

De klachten zijn: pijn, jeuk, branden, tintelingen en zelfs mogelijk blaarvorming. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf weer maar het kan verschillende weken duren voor de huid weer normaal is.

Behandeling van wintertenen

Het volledig voorkomen van wintertenen is lastig, maar de klachten kunnen wel verminderen door:

  • Kou vermijden;
  • Dragen van dikke, ademende sokken;
  • Dragen van goed passend schoeisel;
  • Wisselbaden met koud/warm water om de spierwandjes van de bloedvaatjes te stimuleren;
  • Zalf om plaatselijke irritatie aan de huid te verminderen (bv Callendula of Nestocyl);
  • Soms vaatverwijdende geneesmiddelen die via de huisarts worden voorgeschreven;
  • Bij ernstige drukplekken of blaarvorming kan de therapeut een drukverdelingsverband aanleggen zodat de belasting en druk door de schoenen minder pijnlijk is.

Wintertenen is een onschuldige aandoening, maar kan wel vervelende klachten opleveren. Eén geluk: als de temperatuur stijgt nemen de klachten vanzelf weer af.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker