Casus: kind 13 jaar met soepele platvoet

Naast mijn podologie praktijk (Podozorg Peize) run ik al geruime tijd samen met mijn vrouw een fysiotherapie praktijk. We leren veel van elkaar, ondersteunen elkaar waar nodig en hebben het vaak over voettrainingen.

Een aantal jaar geleden kwam een 13-jarige jongen met zijn moeder in mijn praktijk. De jongen was flink in de groei en had pijnklachten rondom zijn hiel. Rennen bij de gymles gaf het meeste pijn.

Tijdens onderzoek viel het mij op dat zijn voeten forse hypermobiliteit hadden. Zijn hielbenen waren behoorlijk naar binnen weggezakt (valgus hiel) en hij had mediale voetbogen die niet zouden misstaan bij een potje limbodansen. Moeder gaf aan dat zij ook dergelijke voeten heeft en dat platvoeten in de familie zitten.

Kind 13 jaar met soepele platvoet

Wanneer de jongen op zijn tenen ging staan, zag je zijn hielbeen weer terug kantelen naar een varusstand. Dit is een zeer belangrijk verschil tussen een soepele of een rigide platvoet en het vraagt om een verschillende aanpak.

Gedurende het onderzoek heb ik de jongen en zijn moeder uitleg gegeven over het belang van en de activatie van voetspieren. Met kleine aanwijzingen en oefeningen kon de jongen al aardig zijn mediale voetboog en valgus hiel verbeteren. De eerste reactie van de jongen: “Best lastig en erg vermoeiend om te doen.” Voor zijn klacht heb ik een paar steunzolen gemaakt en als huiswerk voetoefeningen meegegeven met nadruk op stand, stabiliteit en kracht.

Vorige maand was de jongen na drie jaar zonder noemenswaardige klachten weer bij mij in de praktijk met de vraag of hij nieuwe steunzolen kon laten aanmeten. De jongen is inmiddels 16 jaar met voeten die 2 maten groter zijn en nog steeds zo soepel als bosje elastieken.

Tot mijn grote verbijstering stond de jongen met zijn voeten kaarsrecht op mijn voetspiegel.

“Hou jij mij voor de gek?”, floepte uit mijn mond. “Hoezo?”, zei hij. “Ga eens limbodansen met je voeten?”, vroeg ik. “Hoe dan?”, riep hij terug. Ik was in euforie, hij heeft zijn huiswerk gedaan, voettraining werkt!

Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voeten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ka Ho Liu. Hij is register (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker