Platvoeten bij kinderen

Wat is een platvoet?

Het woord zegt het al; een platvoet is een 'platte' voet. Het holletje dat normaal zichtbaar is onder de voet, is niet meer zichtbaar. De voet is ingezakt, de enkel staat wat naar binnen en de hiel wijst naar buiten.

Platvoet bij kinderen

Platvoeten bij kinderen

Is een platvoet slecht?

Een platvoet hoort bij de normale ontwikkeling van de kindervoet. De meeste kinderen hebben platvoeten tot ze ongeveer 2 jaar zijn. Tussen de 2-5 jaar heeft nog 30 tot 40% van de kinderen een platvoet, en bij kinderen tussen 5 en 12 jaar zien we het nog bij 10%.

Een platvoet bij kleine kinderen kan dus meestal helemaal geen kwaad. Het kind heeft er geen last van en met de jaren verdwijnt het vanzelf. In sommige gevallen heeft een kind wel last van de platvoet. Een bezoekje aan de podoloog of podotherapeut is dan nuttig.

Stugge en soepele platvoeten

Er zijn twee soorten platvoeten: soepele en stugge. De soepele is normaal bij kinderen. Bij een soepele platvoet wordt het holletje in de voet weer zichtbaar wanneer het kind op de tenen gaat staan. Bij een stugge platvoet blijft de voet plat, ook wanneer het kind op de tenen staat.

Platvoet bij kinderen

Flexibele platvoet Stugge platvoet

Meer informatie

Oorzaken van platvoeten bij kinderen

Een soepele platvoet is normaal bij kinderen. Een stugge platvoet is er vaak sprake van een aangeboren vergroeiing in de voet.

Lees meer

Klachten van platvoeten bij kinderen

Meestal geeft een soepele platvoet geen klachten en verdwijnt vanzelf als het kind ouder wordt. Ook een stugge platvoet geeft lang niet altijd klachten, ongeveer 25% van de kinderen met een vergroeiing in de voet krijgt klachten.

Lees meer

Diagnose van platvoeten bij kinderen

Over het algemeen geven lichamelijk onderzoek en röngtenfoto's voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de klachten.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van platvoeten bij kinderen

Als uw kind een soepele platvoet heeft, en hij/zij heeft er geen last van, hoeft u er niets aan te doen. Wel kunt u bij het kopen van schoenen rekening houden met de platte voet van uw kind, zodat uw kind geen last krijgt van de platvoet.

Lees meer

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.