Een 'Hallux limitus'

Letterlijk vertaald betekent ‘hallux limitus’ een beperkte grote teen. ‘Hallux’ betekent namelijk grote teen en ‘limitus’ is beperkt. Echter wordt er een beperkte bewegelijkheid van het grote teen gewricht bedoeld.

De mate van bewegelijkheid

Grofweg wordt de mate van bewegelijkheid in het grote teen gewricht benoemd met twee termen, namelijk ‘hallux limitus’ en ‘hallux rigidus’. Bij een hallux limitus is de bewegingsmogelijkheid beperkt en bij een ‘hallux rigidus’ is er geen beweging meer mogelijk.

Maar regelmatig wordt ook de term ‘functionele hallux limitus’ gebruikt. Deze functionele variant onderscheid zich van de andere twee, omdat deze geen structureel karakter heeft. Een hallux limitus en hallux rigidus zijn beide in alle omstandigheden minder bewegelijk. Terwijl de functionele hallux limitus alleen beperkt is in belaste (functionele) situatie, wanneer de voet loodrecht op het onderbeen staat, zoals bij staan en lopen. In onbelaste situatie (zittend, niet-functioneel) heeft het gewricht geen beperkte bewegelijkheid.

Oorzaken van een hallux limiuts

Er zijn verschillende oorzaken voor een hallux limitus en rigidus, veelal veroorzaakt slijtage van het kraakbeen(artrose) de beperkte bewegingsmogelijkheid in het gewricht. Daarnaast spelen ontsteking(en), jicht, reuma of een trauma een rol. Voor de functionele hallux limitus is vaak een 'te strakke buigpees van de grote teen' een oorzaak.

Te strakke buigbees

Klachten en kenmerken van een hallux limitus

Alle drie de varianten hebben vergelijkbare en/of overeenkomstige klachten en kenmerken:

  • Zwelling aan de bovenkant van het gewricht van de grote teen kan ontstaan.
  • Een ‘jubelteen’ is kenmerkend, hierbij staat het laatste kootje van de grote teen omhoog. Dit gebeurt ter compensatie van de beperkte bewegelijkheid in het grote teen gewricht.
  • Daarnaast is eeltvorming aan de zijkant en onderkant van de grote teen zelf een typerend verschijnsel.

De klachten kunnen ontstaan in het gewricht van de grote teen of in de grote teen zelf, maar ook in andere structuren van de voet of hogerop in het lichaam kan pijn ontstaan. Pijnklachten aan de andere tenen en teengewrichten zijn veel voorkomend, evenals pijnklachten aan de buitenzijde van de voet en/of enkel. Maar ook hielpijn en een beknelling van de zenuw aan de binnenzijde van de enkel ('tarsaal tunnel syndroom') kunnen een relatie hebben.

Behandeling van een hallux limitus

Niet-operatief

Afhankelijk van de klachten gaat de voorkeur uit naar een niet-operatieve behandeling. Geeft dit onvoldoende resultaat dan zou een operatie uitkomst kunnen bieden. Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk, omdat er ook meerdere oorzaken kunnen zijn. Onderzoek is vaak noodzakelijk om de (meest) geschikte behandeling te bepalen. Hieronder een aantal niet-operatieve mogelijkheden.

Oefeningen om de klachten van een hallux rigidus te verminderen

In deze video tonen we u de oefeningen om de klachten van de hallux rigidus te verminderen. Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Het doel van de operatie is dat de lange buigpees van de grote teen zijn normale functie (terug) krijgt, voor zover de conditie van de pees het toelaat. Hiermee wordt dus geprobeerd de normale werking van de voet te herstellen. Deze operatie gebeurt over het algemeen door middel van een kijkoperatie.

Vind een praktijk

Heeft u last van de bovengenoemde klachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gijsbert Lalkens. Hij is podotherapeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker