Vervanging van voetbed

Wat is een steunzool eigenlijk? Ze worden vaak gebruikt, maar voor iedereen zijn ze anders en draagt men ze met een ander doel. Wanneer gebruik je deze en waar zijn ze van gemaakt?

Een steunzool is een zool die de voetbedden van de schoenen vervangt. Deze worden ook wel een inlay of podotherapeutische zool genoemd. Een steunzool kan voor verschillende klachten aan voet, enkel, knie, heup of rug als therapie worden ingezet.

Hoe worden steunzolen gemaakt?

Vroeger werden de zolen met de hand gemaakt en werd er veel gebruik gemaakt van kurk. Deze technieken worden nog steeds toegepast maar vaker wordt er gebruikgemaakt van een freesmachine die de zolen uit kunststof (EVA) freest. Het voordeel van kunststof is dat deze in heel veel verschillende hardheden gemaakt worden en zeer duurzaam is.

Wat is een steunzool?

Functie van een steunzool

De functie en het materiaal van de steunzool hangt af van de klacht en het doel. We kunnen de zolen onderverdelen in 4 groepen:

  • Corrigerend, als de stand van de voet gecorrigeerd moet worden om de klachten te verminderen. Meestal is het materiaal van deze zolen hard.
  • Stabiliserend, als er sprake is van instabiliteit. Deze zolen hebben vaak een hogere rand rondom de hiel en is gemaakt van medium tot hard materiaal.
  • Beschermend, bij een kwetsbare voet. Bijvoorbeeld als het natuurlijke beschermingsmatrasje er niet meer is. Worden gemaakt van een zacht en dempend materiaal. Hierdoor wordt de voet beschermd tegen de druk van de grond.
  • Druk ontlastend, bij pijnlijke punten onder de voet die tijdelijk ontlast moeten worden. Een mooi voorbeeld is een likdoorn. Worden vaak van medium tot hard materiaal gemaakt.

Een combinatie van bovenstaande zolen komt heel vaak voor. Zolen die voor het sporten worden gebruikt zijn vaak van een wat verender materiaal gemaakt.

Standaard of maatwerk

Bij de schoenmaker of bij de betere sport- en schoenwinkels zijn standaard steunzolen te koop. Dit kunnen hele simpele zolen zijn die alleen een gellaagje bevatten maar dit kunnen ook zolen zijn die steun bieden aan de binnenzijde en de buitenzijde van de voet.

Standaard steunzolen

De betere standaard zolen maken onderscheid tussen een normale voet, platvoet en holvoet. Daarmee is de zool al iets specifieker. Maar geen holvoet of platvoet is hetzelfde. Als er geen klachten zijn, maar je wenst iets meer comfort of wilt blessures voorkomen, kunnen deze zolen een prima oplossing bieden.

Maatwerk steunzolen

Als je klachten hebt aan voet, enkel, knie heup of rug is het verstandig om de steunzool op maat te laten maken. De (register) podoloog of podotherapeut meet met geavanceerde technieken de druk onder de voet bij lopen en de vorm van de voet. Hiermee kunnen ze bepalen hoe hoog de zool moet worden, welke elementen moeten worden gebruikt en welk materiaal het meest geschikt is. Deze zool is dan volledig maatwerk.

Worden mijn zolen vergoed?

De standaardzolen in de winkel worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar. De zolen die de (register) podoloog of podotherapeut voor u maakt worden vergoed als u hiervoor aanvullend bent verzekerd. Wilt u weten of uw zorgverzekeraar de zolen vergoed? Klik dan hier voor het overzicht.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetproblemen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marjolein Schenkels. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker