Pijn in je gewrichten

Wist je dat er op de wereld vijf Blue Zones zijn? Gebieden waar mensen 10 keer vaker 100 jaar worden? Sardinië is een van die gebieden. Mensen die in deze regio’s wonen eten overwegend plantaardig, bewegen wat meer en hebben minder stress.

Leefstijl

Gewrichtsaandoeningen zijn niet direct dodelijk, hierdoor staan zij minder in de aandacht dan kanker of hart- en vaatziekten. De kwaliteit van leven kan echter fors in het gedrang komen bij patiënten met gewrichtsaandoeningen. Ernstige gewrichtspijnen kunnen het dagelijks functioneren ernstig beperken.

De meest voorkomende chronische aandoeningen zoals slijtage, ouderdomssuiker en hart- en vaatziekten, maar ook reuma zijn gerelateerd aan een bepaalde leefstijl: een voedingspatroon met veel dierlijke producten, suiker en bewerkte voeding maar ook te weinig beweging, stress en roken.

Plantaardig eten

Dat voeding en leefstijl invloed kan hebben op gezondheid en ziekte lijkt steeds duidelijker te worden. Vooral in Amerika wordt er veel onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt: hoe plantaardiger men eet, hoe gezonder men gemiddeld is. Gezonder houdt in: minder hoge bloeddruk, minder hoog cholesterol en bijvoorbeeld minder hoge bloedsuiker.

Eet jezelf gezond: plantaardig eten

In de jaren 90 is er een groot onderzoek geweest in Noorwegen. Patiënten met reuma kregen een week lang alleen water gevolgd door een plantaardig dieet. De gewrichtszwellingen en ook de ontstekingswaarden namen af. Om dit effect zo lang mogelijk vast te houden bleek plantaardige voeding het meest geschikt. De reden is dat plantaardige voeding de neiging tot ontsteking in het lichaam vermindert.

Bij aanhoudende geringe ontstekingen, ook wel laaggradige ontstekingen genoemd, wordt het immuunsysteem gealarmeerd door ontstekingsstoffen in het bloed. Ze worden chronische of “stille” ontstekingen genoemd. Dit kan mede de oorzaak zijn van het ontstaan van een auto-immuun ziekte. Reuma is hier een voorbeeld van.

Artrose en Reuma

Lang was er weinig aandacht voor voeding in de geneeskunde. De effecten van medicatie leken veel groter dan voeding. Voeding viel al snel onder alternatieve geneeswijze. De tijd verandert, er komt steeds meer aandacht voor voeding en wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit.

Er vindt op dit moment een groot onderzoek plaats in READE (centrum voor revalidatie en reumatologie te Amsterdam), onder leiding van Prof. Dr. D. van Schaardenburg. Het onderzoek, genaamd “Plants for Joints”, vindt plaats met twee van de drie meest voorkomende gewrichtsaandoeningen: artrose en reumatoïde artritis.

Artrose bij overgewicht en metabool syndroom

Artrose komt vaker voor bij mensen met overgewicht en een metabool syndroom. In dit wetenschappelijk onderzoek wordt middels een leefstijlprogramma gewerkt aan het voedingspatroon, beweging, stress en ontspanning. Het gaat om de vraag of een levensstijl gebaseerd op volwaardige plantaardige voeding, minder stress en regelmatig bewegen reuma tot rust kan brengen en pijn kan verminderen bij mensen met artrose.

Ook voor jicht wordt dit onderzoek ingezet en voor mensen met een verhoogd risico op reuma door hun bloedwaarden of voorkomen van reuma in de familie.

Zelf de regie hebben heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het doel is om welvaartsziektes terug te dringen. Een hele gezonde leefstijl wil niet zeggen dat je geen reuma krijgt, maar het risico ligt lager en als je het krijgt ben je waarschijnlijk ouder.

Dus ja: Eet jezelf gezond!

Reuma in de voet

Tot slot is het belangrijk om te realiseren dat de podoloog niet alleen naar de voet kijkt maar ook andere gewrichten onderzoekt. Wist u dat reuma in een vroeg stadium zichtbaar kan zijn middels een echo-onderzoek van de voet?

Neem contact op met uw Podozorg podoloog of podotherapeut om te beoordelen of u gewrichtsklachten heeft in de voet. Ook kan de Podozorger u informeren over de kosten van dit onderzoek.

Vind een praktijk

Literatuur

  • Kjeldsen-Kragh J, et al. Controlled trial of fasting and 1 yr vegetarian diet in RA. 1991
  • Ornish D, et al. INtensive lifestyle changes for reversal of coronary disease. 1998
  • Clinton C, et al. Whole-foods plant-based diet alleviates the symptoms of osteoarthritis. 2015
  • Schaardenburg D, Walrabenstein W. Plants for Joints, lopend onderzoek
  • reade.nl

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mienke van der Goot. Zij is (register) podoloog, fysiotherpeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker