Normale fase in het groeiproces

Groeipijn hoort letterlijk bij het opgroeien. Het is een normale fase in het groeiproces van je kind en dus niets om je als ouder zorgen over te maken. Groeipijn is de meest voorkomende oorzaak van terugkerende zeurende pijnklachten in de knieën, kuiten, scheen of dijbenen. Zeker één op de vijf kinderen heeft er last van.

Meestal komt de pijn ‘s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. De pijn kan de hele nacht aanhouden. De groeipijnen komen vooral voor tijdens de ‘groeispurt’. De eerste groeispurt kan al voorkomen op de leeftijd van 3 jaar en deze kunnen aanhouden tot de puberteit.

Hoe ontstaat groeipijn?

Tijdens de groeispurt ontstaat er een grote trekkracht op de spieren en de pezen bij hun aanhechting aan de botten. Over het algemeen is bekend dat botten sneller groeien dan spieren en dit veroorzaakt die vergrote trekkrachten.

Wanneer komt groeipijn voor?

Groeipijnen zien we vaak terug bij kinderen tussen 3 en 14 jaar. Bij meisjes komt dit vaak sneller voor dan bij jongens. Dit omdat meisjes sneller in het groeiproces zitten dan jongens.

Lees hieronder meer over de verschillende oorzaken en symptomen van groeipijn:

Groeipijn en sporten

We zien vaak dat groeipijn ontstaat bij intensief sportende kinderen. De reden hiervoor is omdat de spieren dan onder zulke grote spanning komen te staan, dat de belastbaarheid van de spieren wordt overschreden.

Nachtelijke groeipijn

Bij nachtelijke groeipijnen kan je kind ‘s nachts wakker worden met een zeurende pijn in de benen en de knieholtes, deze pijn komt spontaan op. De pijn verdwijnt in de ochtend.

Groeipijn overdag

Kinderen zijn meestal overdag zeer actief. Ze rennen, spelen en sporten. Ze kunnen dan wel eens klagen over pijn in de benen, knieën en of de hielen. Deze pijn is eerder stekend tegenover de zeurende nachtelijke pijn. Vaak ontstaat deze pijn door een anatomische en of biomechanische afwijking. Dit kunnen platvoeten of te soepele gewrichten zijn maar ook verkorte spieren omdat je kind in een groeispurt zit.

Groeipijn in gewrichten

Komen de groeipijnen vaak voor in een gewricht zoals de heup, knie of voet? Dan kan dit wijzen op een andere aandoening, bijvoorbeeld de ziekte van Sever (hielpijn) of de ziekte van Osgood-Schlatter (kniepijn).

Groeipijn bij kinderen

Behandeling van groeipijn

Wanneer je kind ‘s nachts wakker wordt van de pijn kan je het volgende doen:

  • De benen lichtjes masseren
  • Laat je kind een warm bad nemen
  • Rekoefeningen voor het slapen
  • De benen strekken wanneer de pijn ‘s nachts optreedt
  • Een warm bad voor het slapen
  • Een kinderparacetamol geven

Indien je niet zeker bent of er een anatomische en of biomechanische afwijking is, kan je altijd een podologisch onderzoek laten uitvoeren. Indien er uit dit onderzoek een afwijking wordt opgespoord dan adviseren we best voor een op maat gemaakte steunzool.

Vind een praktijk

Heeft uw kind last van groeipijn? In eerste instantie bestaat de behandeling van pijn aan de groeischijf altijd uit het aanpassen van de activiteiten. Onze Podozorgers adviseren u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker