Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Hulya

“Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

Het gevoel alsof er iets onder uw voet zit!

Dit is een symptoom van vetkamerschade

Regelmatig komen er mensen in de praktijk die klachten aan de hielen of voorvoeten hebben. De klachten aan de voorvoeten beginnen vaak met een vermoeid gevoel en brandende voorvoeten. Uitspraken zoals; 'het lijkt wel of er iets onder mijn voet zit'. Soms klagen ze over hun sokken; 'het voelt of mijn sok dubbel zit!' Of… ik kom net van de dokter en ik heb hielpijn en nu zegt de dokter dat ik hielspoor heb!

Na nauwkeurig onderzoek (bijvoorbeeld palpatie en echografie) kom je er al snel achter dat er helemaal geen sprake is van hielspoor en dat er helemaal geen sok dubbel zit. Hier is sprake van vetkamerschade!

Vetkamerschade

Wat is vetkamerschade?

Bij vetkamerschade zakken de kopjes van de middenvoetsbeentjes door het vetkamersysteem en komen dicht(er) bij de grond komen te liggen, kort onder het huidoppervlak (zie bovenstaande afbeelding). Er zijn 4 stadia van vetkamerschade te onderscheiden:

  • Stadium 1: De dikte van de vetkamersysteem is afgenomen, tot 50%.
  • Stadium 2: Vetkamers raken lek en er is sprake van communicatie tussen de vetkamers.
  • Stadium 3: Vetkamers sterven af. Dit stadium heet vetkamernecrose.
  • Stadium 4: Vetkamers zijn zover kapot dat de botjes direct onder de huid komen te liggen.

Oorzaken van vetkamerschade

De precieze oorzaak van vetkamerschade is nog grotendeels onbekend. Het is een proces waarbij o.a. biomechanische- en omgeving factoren een rol spelen. Veroudering en/ of overbelasting spelen hierbij een belangrijke rol. Ook mensen met overgewicht, een lopend of staan beroep, verkorte kuitspieren of een korte achillespees hebben eerder last van beschadigde vetkamers.

Vetkamers kunnen ook beschadigd raken door aantasting van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld na chemotherapie. Vetkamerschade kan ook relatie hebben met systeemziektes als reumatoïde artritis en diabetes mellitus.

Opvallend is wel dat vetkamerschade niet voorkomt in landen waar men meestal op blote voeten loopt. Wij lopen daarentegen al jaren op schoenen met kunststof zolen. Vooral de jeugd loopt op sportschoenen met hele dikke verende zolen. Het lijkt of dit “verwennen” van de voet een negatieve invloed heeft. Het lichaam wordt niet meer geprikkeld om het vetkamersysteem te onderhouden.

Hoe herkent de specialist vetkamerschade?

De uiteindelijke diagnose van vetkamerschade wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en op basis van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Echografisch onderzoek kan meer inzicht geven. Hierbij kan de dikte en de kwaliteit van het capiton inzichtelijk gemaakt worden.

Behandeling van vetkamerschade

Niet-operatief

Het vetkamersysteem kan zich niet meer herstellen tot wat het was. Een conservatieve behandeling helpt bij de meeste patiënten.

Niet-operatieve behandelingen van vetkamerschade zijn onder andere:

Oefeningen om klachten bij vetkamerschade te verminderen

Als de kwaliteit van het vetkamersysteem afneemt komen de botten dicht onder de huid te liggen en is de voet meer kwetsbaar geworden. Zo kunnen er klachten ontstaan van pezen, kapsels en zenuwen aan de onderzijde van de voet. In deze video laten wij u zien welke oefeningen u kunt doen om uw klachten te verminderen.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Het herstellen van beschadigde vetkamers is niet mogelijk, maar wanneer de conservatieve behandelingen niet helpen en u veel klachten heeft, kan naar een operatieve oplossing worden gezocht.

Vind een praktijk

Heeft u vaak het gevoel alsof er iets onder uw voet zit? Misschien heeft u vetkamerschade! Onze podologen en podotherapeuten helpen u graag om deze voetklacht te verhelpen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt:

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.