De podoloog wordt soms even op het verkeerde been gezet

Soms word je in aanvang even op het verkeerde been gezet door de klant en dat maakt het juist zo leuk.

Vaak zien podologen een patiënt met de klacht, ‘Steeds weer dat rotgevoel. Het is net of mijn tenen slapen’, al dan niet anders omschreven. En tijdens deze anamnese is er al een richting waarop te zoeken. De vraag ‘wandelt u veel’ wordt meestal met ‘ja’ beantwoord, als de patiënt dit zelf al niet aangaf met te vertellen dat hij of zij een echte wandelaar is.

Praktijkvoorbeeld

Enige weken geleden dus ook weer deze klacht: dof gevoel bij de tenen, stekende pijn en het dubbele-sok-gevoel. Dus was mijn vraag: ‘Wandelt u veel?’. ‘Nee nooit en nooit gedaan, daar heb ik een hekel aan’, was het stellige antwoord...

Oei, het eerste vermoeden overboord… Althans, de volgende vraag: ‘Wanneer heeft u deze klacht het meest?’ Het antwoord was tijdens fietsen en heel soms tijdens autorijden, maar vooral dus tijdens het fietsen. Dat doet meneer graag en plusminus 50 kilometer per keer, drie keer per week. Juist, even nadenken en terug is het vermoeden. Wel eerst goed uitvragen en onderzoeken of het iets anders kan zijn, de differentiaal diagnose.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek zag ik echt slecht schoeisel met dunne slappe zool, deze gebruikt de heer ook bij het fietsen. Een knikplatvoet met flinke doorgezakte voorvoeten, pijn rondom het 3de en 4de teentje, een plopje bij de squeezetest. Dit en meer klopt bij een zenuwbeknelling in de voorvoet genaamd Mortons Neuroom. En dat was het dus ook, de oorzaak toch wat vaag, maar in elk geval redelijk goed te behandelen.

Neuroom van Morton!

Therapiezolen voor het neuroom van Morton

Er is voor deze heer een paar zolen aangemeten met vrijleggen van het neuroom. Fietsen, zo gaf hij aan, gaat weer zonder problemen.

Nog een praktijkvoorbeeld

Deze week weer, dit keer een mevrouw, met dezelfde klacht, zoals dat bij de meeste collega’s wekelijks wel te horen is.

Mevrouw wandelt niet, fiets niet, sport soms, maar is vertegenwoordiger en rijd veel auto. Zij draagt vaak krappe schoenen die paste bij de kleding. Echter achteraf tijdens het gesprek bleek dat er wel degelijk veel gelopen werd van de auto naar klant, slepend met allerlei zware koffers en dergelijke. Echter vertelde de mevrouw was de klacht alleen tijdens het autorijden in de rechtervoet.

Wat is een neuroom van Morton?

Een Mortons neuroom is een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen. Deze zenuw loopt tussen de middenvoetsbeentjes door naar de tenen. Het Mortons neuroom zit meestal in de zenuw tussen de 3e en 4e teen (geteld vanaf de grote teen).

Behandeling van een Mortons neuroom

Niet-operatief

Bij een neuroom van Morton wordt bijna altijd begonnen met een niet-operatieve behandeling. De niet-operatieve behandeling heeft minder goede resultaten dan de operatieve behandeling. Niet operatieve behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:

Operatief

Als het neuroom van Morton op de echo groot is, en de niet-operatieve behandeling niet genoeg helpt, kan besloten worden om te opereren. Met een echo kan beoordeeld worden welk type neuroom de klachten geeft en waar dat neuroom precies zit en hoe groot de neuroom is.

Op basis van die informatie kan er gekozen worden of de verdikte zenuw (neuroom) helemaal zou moeten worden verwijderd of dat er een zenuwsparende operatie uitgevoerd kan worden.

Vind een praktijk

Heeft u last van de bovengenoemde klachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bertus Kristel. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker