Scherp begrensde rode plek op de huid

Heeft u een wondje aan de voet of het been, een scherp begrensde rode plek op de huid en koorts? Wees bedacht op wondroos! Wondroos oftewel belroos is een acute ontsteking van de diepe lagen van de huid en het onderhuidse weefsel. De medische benaming is erysipelas. De oorzaak ligt in het feit dat een bacterie via een wondje in de huid terecht komt, meestal zijn het streptokokken of stafylokokken. Dit wondje hoeft maar onbeduidend klein te zijn, bijvoorbeeld een kloofje tussen de tenen.

Voorbeeld van wondroos
Voorbeeld van wondroos
Bron: Wikipedia

Symptomen van wondroos

Wondroos treedt meestal op aan het onderbeen en kenmerkt zich door de scherp begrensde rode huid. Het been is warm, glanzend, dik en pijnlijk. Andere symptomen zijn:

  • (Hoge) koorts
  • Vermoeidheid
  • Braken
  • Flauwvallen

Kortom, men voelt zich ziek.

Behandeling van wondroos

Aangezien wondroos besmettelijk blijkt, is een goede hygiëne erg belangrijk. De behandeling bestaat uit antibiotica, het been rust geven en zwachtelen. Daarna kan een elastische kous worden voorgeschreven.

Als wondroos niet tijdig wordt behandeld, kunnen complicaties zoals bloedvergiftiging optreden. Sommige mensen lijken extra gevoelig voor wondroos te zijn en dan kan de infectie na behandeling weer terugkeren.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ellen Karsdorp. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker