Zwemster met voorvoetpijn

Enige tijd geleden kreeg ik een ongeruste moeder met haar 14 jarige dochter op consult. De klacht: veel pijn aan de linker voorvoet en dan met name naar richting de tenen, maar de meeste pijn zat toch aan het voorste deel onder de bal van de voet. Palperen en druk bevestigden de pijn.

Zwemster met voorvoetpijn

Oorzaak van de klacht

Bij de vraag of de patiënt zich kon herinneren wat dit zou hebben veroorzaakt, herinnerde zij zich geen moment van korte felle pijn. Op de vraag of zij aan sport deed was het antwoord: zwemmen, 4 à 5 keer per week.

Na diverse testen leek alles te wijzen op een plantaire plaat probleem, maar met een leeftijd van 14 jaar en geen trauma bekend, was ik niet overtuigd.

Toevallig was vriendin en collega Angelique Bekkema deze dag aan het meekijken en voerden we samen verder lichamelijk onderzoek uit. Het resultaat bleef echter steeds hetzelfde: plaatselijke pijn onder de bal van de voet.

We vroegen de patiënt waarom zij 4 à 5 keer per week zwemt. De aap kwam al snel uit de mouw. Zij doet op hoog niveau aan wedstrijdzwemmen. Heel fanatiek en bezig met een zwaar trainingsschema voor (hopelijk) een plaats in de aankomende Nederlandse selectie. Met deze informatie werd het verhaal omtrent haar blessure gelijk duidelijker.

De enige vraag die nog gesteld moest worden was met welke voet zij start, vanaf het startblok. De patiënt is rechtshandig dus ik ging er eigenlijk vanuit dat zij hiervoor haar rechtervoet zou gebruiken. Fout, ze start met haar linkervoet. Daarmee is de verdenking van een plantaire plaat probleem rond.

We toverden de podobaroscoop om tot startblok en vroegen haar om te laten demonstreren hoe zij start. Het was direct duidelijk te zien dat zij haar tenen om de rand van het startblok krulde. Vervolgens zet de patiënt zich met volle kracht af op deze rand.

Echografie voor diagnose

Om de verdenkingen te bevestigen is er na overleg besloten haar te verwijzen naar vriend en collega Peter van de Dasselaar voor een echo. Op deze echo was te zien dat er teveel bewegingsruimte zit in het MTP-II gewricht (het gewricht waar een middenvoetsbeen samen komt met een teenkootje).

Behandeling van de klacht

Advies voor rust, steunzolen, tapen en interventie fysiotherapie hebben haar weer op weg geholpen. Door de fysiotherapeut is zij onder andere geholpen bij het veranderen van de manier waarop zij start van het startblok.

Last van voorvoetklachten?

Heeft u last van voorvoetklachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bertus Kristel. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker