Wat is IP-artrose?

Artrose is slijtage van het kraakbeen in een gewricht. Het kraakbeen zorgt er voor dat botten soepel langs elkaar bewegen. Slijtage is gebruikelijk bij ouderdom, maar bij artrose is de slijtage aan het kraakbeen overmatig. Het kraakbeen verdwijnt in zijn geheel, wordt dun of brokkelig, waardoor er steeds meer wrijving tussen de botten komt. Dit veroorzaakt pijn. Het lichaam kan de slijtage van het kraakbeen niet repareren.

Bij hevige artrose kunnen botuitstulpingen ontstaan aan de randen van het gewricht. Deze zogenaamde osteofyten maken bewegen bewegen extra moeilijk en pijnlijk.

IP-gewricht (gewricht tussen de teenkootjes)

Het IP-gewricht is het laatst gewricht van de grote teen. Dit gewricht bevindt zich net achter de nagel, tussen de twee teenkootjes. Door middel van dit gewricht, kunt u het topje van de grote teen bewegen.

Op bovenstaande foto ziet u het IP-gewricht aangeduid door een rode cirkel.

Oorzaken artrose grote teen

Artrose in het kleine gewricht van de grote teen kan ontstaan door:

 • Letsel
 • Afwijkende stand grote teen
 • Ontsteking

Klachten artrose grote teen

Algemene klachten die voorkomen bij artrose zijn:

 • Pijn bij beweging
 • Ochtendstijfheid
 • Pijn in rust
 • Stijfheid bij beweging
 • Zwelling van het gewricht

Een kromme stand van de teen is kenmerkend voor IP-artrose.

Diagnose artrose grote teen

Lichamelijk onderzoek kan bij artrose in het kleine gewricht van de grote teen al veel duidelijkheid geven. Vaak staat de grote teen krom en heeft het aangedange gewricht een forse zwelling.

Door middel van een röntgenfoto is de slijtage vaak goed zichtbaar. Daarnaast kan een echo gemaakt worden om botuistulpingen goed te zien.

Behandelingen artrose grote teen

Niet-operatief

Helaas herstel schade aan het kraakbeen van een gewricht niet. Wel zijn er hulpmiddelen waardoor u minder last heeft van de slijtage aan het kleine gewricht van uw grote teen.

Operatief

Wanneer de behandeling zonder operatie niet genoeg helpt en u heeft veel klachten, dan kan opereren een oplossing zijn. Het IP-gewricht wordt vastgezet. U kunt prima functioneren met een stijf IP-gewricht en u kunt de voet nog normaal afwikkelen.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker