Wat zijn dikke voeten en enkels?

Dikke voeten en enkels komen veel voor. Zij ontstaan in de meeste gevallen na lang staan of lopen en zijn vaak onschuldig. De voeten en enkels houden vocht vast, dit wordt ook wel oedeem genoemd. Het komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan mannen en bij warm weer. Door de zwelling zijn de contouren van de enkel minder zichtbaar en bij dikke voeten staat de voetrug bol. Dikke voeten en enkels kunnen zowel aan één of twee zijdes voorkomen.

Bij het aanblijven van zwelling of in combinatie met andere klachten, kan het wijzen op een serieus gezondheidsprobleem.

Hoe onderscheid je een onschuldige zwelling van een ernstige aandoening?

Als u naast dikke voeten en enkels ook last heeft van ademhalingsproblemen, kortademigheid, duidzeligheid, verwardheid, pijn op de borst of flauwvallen moet u direct een arts waarschuwen. Ook als er, nadat u meerdere uren heeft gezeten, nog steeds zwelling in één been bestaat is medische hulp nodig. Dit kan namelijk wijzen op een diep veneuze trombose.

Oorzaken dikke voeten en enkels

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat uw voeten en enkels extra vocht vasthouden. Warm weer is een van deze oorzaken. Onze aderen worden door warmte wat wijder, waardoor het lichaam gemakkelijker zijn warmte kwijt kan. Door deze verwijzing wordt het bloed echter ook minder goed teruggepompt naar het hart. Door de zwaartekracht stroomt er vocht uit de aderen in het omliggende weefsel van de onderbenen. Ook onstaan dikke voeten en enkels sneller bij een te zoutrijk dieet en te weinig lichaamsbeweging. Daarnaast komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

In sommige gevallen kan een aandoening de oorzaak van dikke voeten en enkels zijn. Dit kan een systematisch probleem zijn zoals een hartafwijking, maar ook een lokale aandoening in het been of de voet.

Klachten dikke voeten en enkels

Klachten die voorkomen bij dikke voeten en enkels zijn dat het een zwaar gevoel kan geven. Schoenen kunnen knellen of passen soms helemaal niet meer. Ook kan het zijn dat lopen en staan pijnlijk is, u knut de voet minder belasten. Daarnaast kan er ook nachtpijn ontstaan en pijn bij het starten van bewegen.

Diagnose dikke voeten en enkels

Uw specialist zal uitvoerig naar uw klachten vragen. Het moment dat de zwelling is ontstaan, hoe lang de zwelling al bestaat en welke klachten u hiervan ondervindt. Daarnaast wordt er lichamelijk onderzoek uitgevoerd, waardoor duidelijk wordt of er sprake is van een gezwollen gewricht of een zwelling van de huid. Door met de vinger druk uit te oefenen op de huid, beoordeelt uw specialist wat voor soort oedeem u heeft.

Behandelingen dikke voeten en enkels

Zwelling die ontstaat door weefselvocht verdwijnt vaak vanzelf en daarom is niet altijd een behandeling nodig. Daarbij is voorkomen altijd beter dan genezen. Dit kunt u doen om dikke voeten en enkels te verminderen of voorkomen:

 • Gewicht verliezen bij overgewicht
 • Voldoende bewegen
 • Niet te lang blijven zitten of staan
 • Zoutarme(re) voeding
 • Steunkousen dragen tijdens staand werk of gedurende de zwangerschap

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker