Wat zijn hamertenen en klauwtenen?

De termen hamertenen en klauwtenen worden vaak door elkaar gebruikt, maar in feite zijn het verschillende afwijkingen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Bij een klauwteen zijn beide teengewrichten gebogen en is het gewricht tussen de voet en het eerste kootje gestrekt. Hamertenen en klauwtenen kunnen in elke teen, behalve de grote teen, ontstaan.

Hamer- en klauwtenen

Hamerteen (boven) en klauwteen (onder)

Soepele en stugge hamertenen en klauwtenen

Bij hamertenen en klauwtenen wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten: soepele en stugge. Als de teen nog maar kort krom staat, is deze nog soepel en kunt u de teen met de hand nog recht buigen. Als een teen al lang krom staat, dan wordt de teen stug. Een stugge teen met de hand recht buigen is vaak erg pijnlijk.

Oorzaken kromme stand van de teen

Hamertenen of klauwtenen onstaan doordat de be banden en pezen, die de teen doen buigen, te kort zijn geworden. In een gezonde teen is er evenwicht tussen de spieren die de teen laten buigen en strekken. Als dit evenwicht wordt verstoord, kan een hamerteen of klauwteen ontstaan.

Er is geen exacte oorzaak aan te wijzen waardoor dit evenwicht wordt verstoord. Meestal komt het door het uitvallen van de functie van de kleine voetspieren. Dit kan onstaan door oudere leeftijd, slagaderverklalking, suikerziekte, reuma of door trauma.

Klachten kromme stand van de teen

Doordat de teen krom staat, drukt de teen tegen de schoen op plekken waar dit niet hoort. Dit kan pijn veroorzaken en daarbij ontstaat er pijnlijk eelt. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje wordt omhoog geduwd, tegen de schoen. Door de wrijving kan een pijnlijke likdoorn ontstaan die kan gaan ontsteken.

Diagnose kromme stand van de teen

Uw specialist herkent hamertenen en klauwtenen door lichamelijk onderzoek van de voet. In sommige gevallen is het, om de oorzaak van uw kromme tenen te onderzoeken, nodig om een röntgenfoto te maken.

Behandelingen kromme stand van de teen

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een kromme stand van de teen zijn vooral gericht om pijn te verminderen. Behandelingen die kunnen worden ingezet zijn onder andere:

Operatief

Er zijn verschillende manieren om een hamerteen of klauwteen te opereren. Uw specialist bepaalt aan de hand van de oorzaak en de ernst van de klauwteen of hamerteen welke operatie het beste bij u past.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker