Wat is een platvoet?

Een platvoet is simpel gezegd een platte voet. De boog aan de binnenkant van de voet is bij een platvoet ingezakt of verdwenen. Voeten zijn er in verschillende vormen en maten. Het is dan ook lastig om een grens te trekken wanneer een voet een platvoet is. We spreken over een platvoet als een platte voet klachten geeft.

Platvoet bij volwassenen

Ongeveer 10% van de volwassenen heeft een platvoet. Een platvoet geeft vooral klachten als de voet eerst normaal was, maar in de loop der jaren platter is geworden.

Voorbeeld van een platvoet

Soepele en stugge platvoeten

Bij platvoeten wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten: soepele en stugge platvoeten. Bij een soepele platvoet wordt de holling onder de voet weer zichtbaar als u op uw tenen gaat staan. Een stugge platvoet is stijf en blijft daarentegen ook plat als u op uw tenen staat.

Soepele platvoet

Stugge platvoet

Is een platvoet altijd slecht?

Een platvoet is niet altijd slecht. Niet iedereen ervaart klachten en veel mensen kunnen met platvoeten alles doen, ook een staand beroep uitvoeren of sport beoefenen. Een 'goede' platvoet is links en rechts hetzelfde, pijnloos en soepel. Ook wordt een goede platvoet niet erger in de loop van de tijd.

Oorzaken platvoeten bij volwassenen

Een platvoet bij volwassenen wordt vaak veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals:

 • Reumatoïde artritis;
 • Aangeboren stugge platvoet;
 • Artrose van de voet;
 • Neurologische aandoeningen, bijvoorbeeld verlammingen of spasticiteit;
 • Ingezakte voet door zenuwschade (Charcot voet);
 • Ingezakte voet door een pees aan de binnenkant van de voet die niet meer goed werkt.

Klachten platvoeten bij volwassenen

Een platvoet die pijnklachten geeft, doet dat meestal aan de binnenzijde van de voet. Bij een voet die erg scheef staat kan ook de buitenkant van de enkel pijn doen, doordat het hielbot tegen de buitenenkel knelt. Andere veel voorkomende klachten zijn het scheef afslijten van de schoenen, moeheid aan de binnenkant van de voet en zwelling bij normaal belasten.

Diagnose platvoeten bij volwassenen

Tijdens een lichamelijk onderzoek bepaalt de specialist of u een soepele of stugge platvoet heeft. De specialist onderzoekt dan de stand van de voet en de kracht van de spieren. Ook wordt uw huid onderzocht op eeltplekken, verdikkingen en verkleuringen, dit kan informatie geven die belangrijk is voor de behandeling.

Naast lichamelijk onderzoek, maakt uw specialist vaak een röntgenfoto om te beoordelen waar in de voet het probleem zich voordoet.

Behandelingen platvoeten bij volwassenen

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen bij platvoeten richten zich op klachten verminderen en voorkomen dat klachten erger worden. Uw behandeling kan onder andere bestaan uit:

Operatief

Als de niet-operatieve behandeling niet voldoende helpt, kan het nodig zijn om te opereren. Welke operatie gedaan wordt, hangt af van de oorzaak en de ernst van de platvoet. In het ergste geval moeten de betrokken gewrichten worden vastgezet door middel van een triple artrodese. In lichtere gevallen kan een standsverandering van het hielbeen met een verplaatsing van een pees uitkomst bieden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken is er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker