Wat is voetwortelartrose?

Voetwortelartrose is artrose in het gewricht van Lisfranc. Dit is het gewricht waar de middenvoetsbeentjes samenkomen met de voetwortelbeentjes. Artrose in dit gewricht is veel voorkomend en erg pijnlijk.

Voetwortelartrose

Bovenstaande afbeelding geeft het gebied aan waar zich het gewricht van Lisfranc en de pijn bij voetwortelartrose zich bevinden.

Oorzaken voetwortelartrose

Artrose zorgt voor beschadiging aan het kraakbeen van het gewricht. Er zijn verschillende oorzaken waardoor er artrose in de voetwortel ontstaat. Bij jongeren komt schade aan het kraakbeen het meest voor door ernstig letsel. Bij ouderen kan het ontstaan door abnormale belasting van de voetwortel, door bijvoorbeeld een platvoet of een hallux valgus.

Klachten voetwortelartrose

Veel patiënten met voetwortelartrose ervaren pijn aan de bovenkant van de voet (de voetrug). De pijn wordt heviger bij het bewegen van de voet. Vooral het naar binnen buigen en kantelen van de voorvoet kan erg pijnlijk zijn. De pijn is altijd aanwezig en kan de nachtrust verstoren. Door rust en warmte wordt de pijn verlicht.

Diagnose voetwortelartrose

Door middel van lichamelijk onderzoek, in combinatie met een röntgenfoto of echo is voetwortelartrose vast te stellen.

Behandelingen voetwortelartrose

Niet-operatief

Voor voetwortelartrose zijn er verschillende behandelingen die uw klachten kunnen verminderen. Welke behandeling het beste voor u is, hangt af van de ernst van de artrose. Niet operatieve behandelingen voor voetwortelartrose zijn onder andere:

Operatief

Wanneer een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan een operatie nodig zijn. De keuze om wel of niet te opereren hangt af van het soort artrose, hoe het gewricht eraan toe is en de plek van de artrose.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker