Wat is de ziekte van Freiberg?

De ziekte van Freiberg is een doorbloedingsstoornis in de kop van één van de middenvoetsbeentjes. In veel gevallen gaat het om het tweede middenvoetsbeentje van de tweede teen. Doordat de bloedtoevoer is aangedaan, verandert het kopje van vorm. Het wordt dan een stuk platter. Verder laat het kraakbeen van het onderliggende bot los. Hierdoor ontstaat er pijn bij het buigen van de voet tijdens lopen en wordt de voetrug dikker. Naar verloop van tijd wordt het gewricht stijver.

Bij de Ziekte van Freiberg wordt het kopje van het middenvoetsbeentje platter en laat het kraakbeen los.

De ziekte van Freiberg komt het vaakst voor bij pubers en jong volwassenen. Het komt veel vaker voor bij meisjes, dan bij jongens en onstaat meestal na het 14e levensjaar. Ook kan het bij ouderen ontstaan door overbelasting tijdens het sporten.

Natuurlijke ontwikkeling ziekte van Freiberg

Ziekte van Freiberg
Patiënte van 9 jaar met pijnklachten, maar nog geen afwijkingen op de röntgenfoto.
Ziekte van Freiberg
Patiënte is inmiddels 10 jaar, op de röntgenfoto zijn onregelmatigheden te zien.
Ziekte van Freiberg
Patiënte toen zij 19 jaar was, de vorm van het gewricht sterk veranderd.

Patiënte van 9 jaar met pijnklachten, maar nog geen afwijkingen op de röntgenfoto. Patiënte is inmiddels 10 jaar, op de röntgenfoto zijn onregelmatigheden te zien. Patiënte toen zij 19 jaar was, de vorm van het gewricht sterk veranderd.

Oorzaken ziekte van Freiberg

Vaak is de oorzaak van het onstaan van Freiberg onbekend. Een mogelijke oorzaak is een slechte doorbloeding. Hierdoor krijgt het bot te weinig zuurstof waardoor botcellen afsterven. Verder speelt een te hoge belasting van de voet een rol.

Klachten ziekte van Freiberg

Bij zowel belasting, als in rust, geeft de ziekte van Freiberg pijn in de voorvoet. Men voelt de pijn het meest onder de voet, bij het kopje van het aangetaste middenvoetsbeentje. Verder kan er zwelling van de voet ontstaan en voelt de teen stijf. Hierdoor loopt men veelal mank en wordt geklaagd over pijn aan de voet.

Diagnose ziekte van Freiberg

Lichamelijk onderzoek

Pijn door de ziekte van Freiberg vindt plaats aan één van beide voeten en treedt ook 's nachts op. De pijnplek is duidelijk aan te wijzen.Het gewricht is stijf en gezwollen en doet pijn bij het buigen van de voet tijdens het lopen.

Röntgenfoto en echografie

Met een röntgenfoto is de ziekte van Freiberg veelal goed te herkennen. Het kopje van het middenvoetsbeentje is vaak afgeplat. Door middel van een echografie, worden beide voeten met elkaar vergeleken. Op de echo is de schade aan het kraakbeen goed te zien.

Behandelingen ziekte van Freiberg

Niet-operatief

Doordat het gewricht bij de ziekte van Freiberg is beschadigd, voelt men het meeste pijn bij beweging. De behandelingen zijn er daarom op gericht dat gewricht zo min mogelijk beweegt. Een behandeling kan onder andere bestaan uit:

Operatief

In de meeste gevallen van de ziekte van Freiberg vervormt het kopje van het betrokken middenvoetsbeentje. Dan is een operatie vaak noodzakelijk om de pijnklachten te verbeteren. De ziekte kent vijf stadia. Afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, wordt een operatietechniek uitgekozen.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker